Den klassiske italienske desserten tiramisu, inkludert mascarpone og savoiardkjeks, er nå tilberedt med en 3D-printer. Oppdraget: å prøve å gjenskape den «lekreste» tiramisuen i verden.
Siden 2017 arrangeres Tiramisù World Cup (TWC) årlig, hvor amatørkokker kjemper om hvem som kan lage den beste tiramisuen. Konkurransen er dels en hyllest til den italienske desserten og dels en måte å fremheve lokal matkultur i Italia. Gjennom årene har TWC evaluert hundrevis av oppskrifter utarbeidet av deltakerne.
Skriver ut eksternt
I prosjektet «3DPrinted Tiramisù» har TWC og Natural Machines tatt på seg en annen utfordring: å prøve å gjenskape den beste tiramisuen – eksternt. For å gjøre dette trenger du bare en fil med oppskriften og en matskriver, i dette tilfellet en Foodini. Ingrediensene som brukes er ferske produkter og skal gjenspeile smaken til den originale oppskriften.
– Hvem er bedre egnet enn Tiramisù World Cup-laget til å hjelpe oss med å skape den originale italienske Tiramisù med et moderne preg, det vil si med en 3D-matprinter, sier Emilio Sepulveda, administrerende direktør i Natural Machines i en pressemelding.
«Bedre enn 80 prosent»
Francesco Redi, grunnlegger av TWC, er fornøyd med at den nye teknologien kan sette tiramisuens hjemby Treviso på kartet igjen. Etter å ha smakt de første dessertene trykt i printeren, er han i hvert fall forsiktig positiv.
– Den 3D-printede tiramisuen er bedre enn 80 prosent av de jeg har spist i forskjellige deler av verden, sier han spøkefullt.
«3DPrinted Tiramisù» er finansiert av AMable-konsortiet og koordinert av Fraunhofer ILT. Prosjektet har mottatt midler fra EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horizon 2020.
I dag brukes ofte 3D-printet mat til personer som har problemer med å tygge og svelge, såkalt dysfagi.