Kajakk printet i ett stykke

Kajakken er produsert ved RISE Application Center for additiv produksjon med en stor industrirobot utstyrt med ekstruder. Foto: Pressebilde

3dp Norge har ved flere anledninger skrevet om Melker of Swedens 3D-printede kajakker. Nå har den innovative produsenten fått et gjennombrudd og har sammen med forskningsinstituttet RISE lykkes med å trykke en kajakk i ett stykke – den første i sitt slag.

Melker of Sweden begynte reisen i 2015. Da printet selskapet sine kajakker i fiberkompositt av resirkulert plast og sagflis med en stor robotprinter ved The Wood Region i Nord-Värmland. Siden den gang har flere friluftsprodukter kommet til sortimentet og det er gjennomført tester med andre restmaterialer, blant annet gamle kaffesekker.

Tidligere ble kajakkene laget i flere deler som så ble skjøtet sammen, noe som tok mye tid. At en kajakk nå kan 3D-printes i ett stykke åpner for biobasert og sirkulær produksjon av store gjenstander i industriell skala, og gjør det mulig å erstatte fossilbaserte materialer. Det skriver investoren BioInnovation i en pressemelding.

Teamet bak den 3D-printede kajakken tar en prøvetur. Foto: Pressebilde

Bioplast fra skogen
Kajakken er trykt ved RISE Application Center for additiv produksjon i Mölndal med en stor robotskriver og granulat av trefiberforsterket resirkulert plast. Først ble det kun brukt resirkulert plast, men resultatet ble ikke helt tilfredsstillende. Derfor ble det testet et materiale fra oppstarts-selskapet Biofiber Tech, kalt FibraQ, som er overflatebehandlet trevirke fra svenske skoger – en bioplast fra skogen. Materialet skal også kunne brukes til blant annet biler, møbler og elektronikk.

– For første gang har en kajakk blitt 3D-printet i ett stykke. En stor utfordring fordi det er både et langt og hult produkt som stiller høye krav til letthet og holdbarhet. Nøkkelen til disse vellykkede resultatene ligger i det faktum at vi har samarbeidet i et konsortiumprosjekt hvor Biofiber Techs polymereksperter jobbet tett med RISE-forskere innen fiber- og materialutvikling. Og vår ekspertise innen additiv produksjon har sammen med Melker of Sweden utviklet de digitale metodene for å trykke en kajakk, sier Ting Yang Nilsson, prosjektleder i RISE.

Tilpassede produkter
Målet for Melker of Sweden fremover er å fullt ut etablere en biobasert og sirkulær produksjon av vannsportprodukter. Kajakken kan komme på markedet om noen år, men teknologien kan allerede brukes til prototyper. Og hvis printingen mislykkes, er det bare å gjenbruke materialet.

– Miksen av både å kunne bruke biobaserte råvarer og å finne en måte å resirkulere resirkulert plast på er ekstremt interessant. Materialets bærekraftytelse kombinert med at 3D-printing er en rask og fleksibel teknologi gjør at vi ser en fremtid i denne produksjonsmetoden. Det betyr for eksempel at vi kan tilpasse kajakkene våre til brukerens kroppsform, vekt og funksjonsvariasjon, sier Pelle Stafshede, administrerende direktør i Melker of Sweden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printet tankestyrt kjole

Den nederlandske FashionTech-designeren Anouk Wipprecht lanserte tidligere denne måneden en 3D-printet, tankekontrollert kjole! Lanserningen foregikk i Østerrike på Ars Electronica Festival, Europas største festival for kunst, teknologi og samfunn.

Publisert av: