Da Great Britain Cycling Team (GBCT) rullet ut på konkurransebanen under Commonwealth Games i Birmingham i sommer, var det på sykler utstyrt med 3D-printet styre.
Det dreier seg om GBCTs banesykkellag, eller velodromsykling som det også kalles. Teamet har utviklet utstyret sammen med Renishaw, som produserer 3D-printere for metallutskrift ved bruk av laserpulverbedfusjon (LPBF). De har jobbet sammen siden 2019, før OL i Tokyo da laget vant syv medaljer.
Raske iterasjoner
Renishaws AM-team har bidratt med sin ekspertise til å raskt lage prototyper og fremstille plast- og metalldeler under selve designprosessen, med mål om å sikre komponenter som gir optimal aerodynamikk.
Karbonfiber er ofte det mest effektive materialet for lette og komplekse deler, men det krever sprøytestøping som tar betydelig lengre tid fra design til ferdig del sammenlignet med additiv produksjon. Å utvikle en ny form for hver designendring, slik tilfellet er med sprøytestøping, innebærer en lang og kostbar testprosess. 3D-printing gjør det i stedet mulig å utvikle designet i flere stadier og tillater raskere omløp under prototyping.
Tilpasset styre
I dette tilfellet har deler blitt trykt med titan. Renishaw har jobbet med deler som kan skreddersys til hver enkelt syklist, som styret, for å gi den beste ergonomien – og dermed den beste ytelsen. Det viste seg å være en vellykket oppskrift, laget tok en haug med medaljer under Commonwealth Games, som ble arrangert fra 28. juli til 8. august.
– Syklistene trengte det beste utstyret for å prestere på så høye nivåer. Ved å tilby skreddersydde AM-deler til sykkelteamet, har vi levert ytelsen teamet krever, samtidig som vi fremhever potensialet til AM for å produsere sterke, lette og komplekse komponenter av høy kvalitet, sier Ben Collins, Senior Additive Manufacturing Application Engineer hos Renishaw, i en pressemelding.