Voksende bygninger med 3D-printing

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 24 august 2022

 

Grønne tak og plantevegger er nå et vanlig syn i byer. Men bygninger som bokstavelig talt vokser? Et israelsk designteam har utviklet en byggemetode som kombinerer 3D-printing med levende materialer.

Prosjektet «To Grow a Building» ble presentert i forbindelse med Jerusalem Design Week i løpet av sommeren. Metoden går ut på at en tilpasset robotprinter skriver ut en struktur der en blanding av jord og frø brukes som byggemateriale i stedet for betong og stål.

Røtter stabiliseres
Når byggeprosessen er fullført, kan frøene spire og lage grønne vegger med forskjellige planter. Plantene spirer, bryter ut og visner i strukturen. Innvendig skaper de tørre røttene et strukturelt element, som en naturlig forsterkning.

En frodig vegg printet med jord og frø. Foto: Skjermbilde fra video

Lokale materialer
Med «To Grow a Building» ønsker teamet å ta opp spørsmålet om bruk av lokale byggematerialer, i dette tilfellet jord, og en digital produksjonsprosess med 3D-printere. De ønsker å vise hvordan flora kan integreres i designprosessen for å skape et nytt materiale og en ny måte å bygge på.

Se mer om prosjektet i videoen over.

Jord blandes med frø som deretter printes i ulike strukturer. Foto: Skjermdump

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt