Bioprinting spås eksplosjonsartet økning

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 8 november 2022
Det er fremfor alt bioprinting-relaterte tjenester som står for den største delen av økningen. Illustrasjon: SmartTech Analyse

Inntekter fra bioprinting forventes å nå 1,2 milliarder dollar innen 2028, sammenlignet med 182 millioner dollar i dag. Nye teknologiske fremskritt er spådd å drive den raske utviklingen.

Tallene er hentet fra en fersk rapport fra analyseselskapet SmarTech Analysis, som publiserer «Bioprinting: Markets and Opportunities» for tredje gang. Rapporten dekker bioblekk, bioprinting-relaterte tjenester og selve 3D-bioprinterne.

Stadig nye applikasjoner

I 2028 er prognosen at nesten 70 prosent av inntektene vil komme fra applikasjoner og tjenester, og vil deretter akselerere ytterligere de neste årene. Men det dreier seg ikke om oppsiktsvekkende transplantasjoner av 3D-printede organer, men snarere om en rask økning i bruken av medikament- og kosmetikktesting. Ved å bruke trykt vev og organer kan produsentene finne realistiske erstatninger og unngå testing på dyr.

– Nye anvendelser innen bioprinting dukker raskt opp og de er i tråd med viktige trender innen helsevesenet, spesielt trendene mot personlig tilpasset medisin og å bringe omsorgen nærmere pasienten. For eksempel kan bioprinting gjøre det mulig å utføre prosedyrer som hudtransplantasjon på en klinikk i stedet for på spesialiserte sykehus, sa Lawrence Gasman, grunnlegger av SmarTech Analysis og forfatter av rapporten, i en kommentar.

Nye teknologiske fremskritt

SmartTech Analysis påpeker noen tendenser med stort kommersielt potensial og nevner såkalte «organs-on-a-chip». Rapporten spår også at ekstrudere og bioblekk ikke lenger vil ha en så dominerende posisjon som i dag, med over 90 prosent av inntektene i 2022. Innen 2031 forventes 15 prosent av inntektene å komme fra helt nyutviklede teknologier. Neste generasjons plattformer som har større kapasitet, høyere grad av automatisering og er betydelig mer avanserte når det gjelder medisinske funksjoner.

Blant selskapene som er nevnt i rapporten er 3D Systems/Systemic Bio, Bico (Cellink), Collplant, Envisiontec/Desktop Metal, Fluidform og Rokit Healthcare. Rapporten slår fast at det er rundt hundre bedrifter som driver på dette feltet, men at mange av dem fortsatt har beskjedne inntekter.

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch