
Selskapet 14 Trees har 3D-printet ti hus på ti uker i Kilifi, Kenya, ved hjelp av danske Cobods AM-teknologi. Prosjektet antas å være det største i sitt slag i verden til dags dato.
Byggingen i «Mvule Gardens» har foregått i perioden oktober 2022 til januar 2023. I løpet av den tiden er det i snitt bygget ett hus per uke ved bruk av en BOD2-skriver, ifølge en pressemelding fra Cobod. Så langt er seks hus på 76 kvadratmeter med tre soverom og fire hus på 56 kvadratmeter med to soverom trykket. Det raskeste huset ble trykket på 18 timer.

Stort og raskt
Ifølge byggherren er dette det største byggeprosjektet med additiv produksjon som har blitt gjort til dags dato og ingen andre prosjekter skal kunne matche produktiviteten. Dette gjør metoden interessant for raskt å kunne bygge boliger til fornuftige priser og være et relevant alternativ for å løse boligkrisen i verden.
– Med 3D-utskrift kan du løse to problemer samtidig. Du kan bygge raskere, som vi har vist her med våre ti hus på ti uker. Samtidig kan vi oppnå bedre kostnadseffektivitet, noe som bidrar til å gjøre rimelige boliger til en realitet for flertallet. I tillegg kan du bygge med mindre materiale, noe som sparer planetens ressurser for fremtidige generasjoner, sier Francois Perrot, administrerende direktør i 14Trees.
Grønn sertifisering
Neste etappe i Mvule Gardens omfatter 10-15 flere hus, hvor beboerne selv skal kunne bestemme utformingen. Målet er å bygge totalt 52 hus. Kostnadene for de ti husene som er bygget så langt har ifølge beregninger vært 20 prosent lavere sammenlignet med standardhus.
Prosjektet er sertifisert med EDGE advanced sustainable design Certification, som er utstedt av IFC, Verdensbankens institusjon for utviklingsfinansiering. Det gis til ressurseffektive bygg med potensial til å være karbondioksidfrie, og Mvule Gardens er det første 3D-printede bygget som får denne sertifiseringen.
14Trees er et joint venture mellom sement- og betonggiganten Holcim og British International Investment, som jobber sammen for å produsere rimelige boliger i Afrika. De står bak de første 3D-printede husene i Afrika og de første 3D-printede skolene i verden.