Vinnerne av Formnext start-up prisene i 2023

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 28 september 2023

Den ledende messen for additiv produksjon, Formnext har nå kunngjort vinnerne av 2023 Formnext Start-Up Challenge.

Årets konkurranse er satt i sving med forhold å fremheve innovative ideer og fremskritt innen sektoren, og viser internasjonale prosjekter innen ulike 3D-printområder. Disse prosjektene inkluderer en rekke fra medisinske applikasjoner til materialgjenvinning av titan, analyseprogramvare og nye 3D-printteknologier rettet mot blant annet bil-, elektronikk-, tannlege- og ingeniørindustrien.

– Vinnernes omfattende løsninger viser AM-industriens enorme potensial for innovasjon og allsidigheten til nåværende og fremtidige anvendelser av AM, sier Sascha F. Wenzler, visepresident Formnext hos messearrangøren Mesago Messe Frankfurt GmbH.

– De viser også at denne spennende teknologien kan muliggjøre et bredt spekter av innovative produkter og gi oss et kraftig, praktisk verktøy for å takle dagens utfordringer som klimaendringer.

For å kunne kvalifisere som oppstartsbedrift må man ikke ha vært i virksomhet i mer enn fem år. Man søker å identifisere lovende nye forretningskonsepter på internasjonal basis. Dommerpanelet er sammensatt av personer fra industri, vitenskap, media og investeringer, og spiller en avgjørende rolle i å evaluere deltakerne og deres ideer. Her er årets prisvinnere.

Endless Industries

Det Berlin-baserte oppstartsfirmaet Endless Industries forsøker å ryste 3D-utskriftssektoren med sin nye tilnærming til kontinuerlig karbonfiberutskrift, noe som ofte brukes i bil- og maskinteknikk. I stedet for å utvikle sin egen 3D-printer, konsentrerer selskapet seg om sitt proprietære materiale, programvare og en patentert dyse som er i stand til samtidig karbonfiber- og plastbehandling. Dette øker effektiviteten ved å produsere større komponenter. Siden Endless Industries ikke produserer 3D-printere selv, har det som mål å etablere partnerskap med etablerte produsenter. Medgründer Stephan Körber sier at dette vil sette dem i stand til å «levere den beste løsningen for kunden.»

Helio Additive

Etablert i Kina i 2020 og for tiden lokalisert i USA, bruker Helio Additive sin programvare for skjæreanalyse for å forbedre 3D-printing av plast og kompositt. Dragon-programvaren, et termisk simuleringsverktøy, dissekerer 3D-modeller til voksler og sporer deres varmerelaterte oppførsel. Spesielt tar den opp problemet med forskjellige plaster, som PC og PA, som utvider seg med forskjellige hastigheter når de utsettes for varme, noe som påvirker 3D-printresultatene. Dragon bruker presise beregninger for å forhindre feil i utskriften, noe som muliggjør raskere, mer pålitelig og skalerbar 3D-utskrift.

Odapt

Det spanske oppstartsselskapet Odapt har introdusert en 3D-printet løsning for å forbedre brukervennligheten og redusere avfall. Globalt er 15 millioner mennesker avhengige av stomiposer på grunn av manglende evne til å tømme tarmene selv, sier selskapet. Følgelig har den skapt det den hevder å være den «første 3D-trykte silikonbunnplaten», som forhindrer lekkasjer og tilbyr tilpasningsmuligheter til forskjellige stomiformer og tilgjengelige poser. «Avføring eller urinlekkasje oppstår ofte fordi de nåværende posene ikke er tilpasset de forskjellige stomiformene,» sier selskapet.

Progresja New Materials

Det polske oppstartsselskapet Progresja New Materials spesialiserer seg på resirkulering av titan over hele Europa. Mens EU er vertskap for mange prosessorer av tilsetningsstoffer av titanpulver, stammer råmaterialet typisk fra Kina eller Russland, skriver selskapet. Progresja New Materials har som mål å raskt forbedre den lave resirkuleringsgraden av titan i EU. Skrapmetall av titan fra hele EU vil gjennomgå rensing, termokjemisk behandling, mekanisk prosessering og forstøvning, og gir pulver som er egnet for 3D-printing. Selskapet er på nippet til storskala produksjon, og planlegger et nettverk av titangjenvinningssentre i nærheten av flyindustriens hubs i EU.

Vitro3D

Det amerikanske oppstartsselskapet Vitro3D har introdusert høyhastighets produksjon av volumetrisk additiv bearbeiding av ulike materialer som viskøse harpikser og muliggjør blanding av materialegenskaper i en enkelt del. Dens patronbaserte teknologi eliminerer støttestrukturer. Basert i Boulder, Colorado, ligger selskapets første fokus på dental- og elektronikksektoren. Det letter rask, direkte utskrift av skallfasetter og gjør det mulig for elektronikkprodusenter å produsere komplekse kretskort (PCB) uten å kreve nytt verktøy.

Les mer

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683

75 prosents vektredusering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions og Hexagon har redesignet en stor komponent for et Boeing-fly. Gjennom additiv produksjon og design for additiv produksjon (DfAM) kunne både vekten og antall deler reduseres betydelig.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Nascar har utsett offisiell 3D-printingpartner

Stratasys har signert en flerårig kontrakt med den amerikanske motorsportsorganisasjonen Nascar som eksklusiv leverandør av 3D-printløsninger for designutvikling og produksjon av deler og verktøy.
Nascar

Siste nytt

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683

AMEXCI og Saab i AM-prosjekt for finsk marine

AMEXCIs finske del vil sammen med Saab og EOS være en del av Squadron 2020 industrielt samarbeidsprogram på vegne av det finske forsvarsdepartementet. Oppdraget handler om å utvikle nye muligheter for additiv produksjon av avanserte metallkomponenter.
Amexci-finland-1024x676

Freemelt og NC State University etablerer applikasjonssenter

Freemelt har innledet et samarbeid med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) ved North Carolina State University (NC State University) om et felles applikasjonssenter.
Freemelt-ONE-1024x683