GKN Aerospace satser mange millioner

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 17 januar 2024
Additiv produksjon har aldri tidligere vært brukt for så store og komplekse flykomponenter. Foto: Pressebilde

GKN Aerospace investerer totalt 600 millioner kroner i å industrialisere additiv produksjon. Det skal muliggjøre en mer effektiv design av fremtidens flymotorer, redusert bruk av råvarer og dermed en mer bærekraftig produksjon.

Det svenske Energibyrået har gjennom satsningen Industriklivet bidratt med 154 millioner svenske kroner til prosjektet. Det muliggjør en investering i additiv tilvirkning og en etablering av produksjon ved GKNs anlegg i Trollhättan, som forventes å være i drift i løpet av i år, 2024. På sikt kan investeringen bety opptil 150 arbeidsplasser for operatører, teknikere og ingeniører. Det skriver selskapet i en pressemelding.

– GKN Aerospace sin metode vil kunne bidra til redusert bruk av råstoff og skape muligheter for å fundamentalt endre designet, slik at flymotoren blir lettere og mer effektiv. Det er første gang teknologien er testet for denne størrelsen på komponenter og vi ser gode forutsetninger for å spre seg globalt og på andre områder, sier Peter Engdahl, leder for avdeling for forskning, innovasjon og forretningsutvikling i Energiverket.

I dag produseres komponenter til flymotorer av store støpegods og smiing ved hjelp av en teknikk hvor det meste av materialet prosesseres bort. Ved additiv produksjon bygges produktet i stedet lag på lag med metalltråd eller pulver som deretter smeltes sammen med en laser. Dette gjør det mulig å spare inntil 80 prosent av råvaren.

– Vi ønsker å bidra til å redusere flyindustriens påvirkning på klimaet og være en forløper innen bærekraftig produksjon. Vår produksjonsteknologi er unik i sitt slag ettersom additiv produksjon aldri tidligere har vært brukt for så store og komplekse flykomponenter. Vi er ekstremt glade for nyheten om at den svenske staten støtter denne investeringen, som bidrar til at vi etablerer banebrytende teknologi i Sverige, sier Joakim Andersson, administrerende direktør i GKN Aerospace Engines.

GKN Aerospace har jobbet sammen med Business Sweden, Trollhättan City, Västra Götalandsregionen, Position Väst og andre aktører for å etablere satsingen i Trollhättan.

Les mer

BMW lar oss se nærmere på Wire Arc Additive Manufacturing

Teknologien som kalles "Wire arc additive manufacturing" er interessant for bilindustrien, og BMW melder at de første kjøretøytestene med deler som er produsert med denne teknikken starter opp neste år.
bmw-waam-cover-kopi

Protech feirer 30 år med Stratasys

I år er det 30 år siden Protech solgte Nord-Europas første 3D-printer, en FDM-maskin fra Stratasys. Siden den gang har Protech vært en trofast partner i det nordiske markedet.
Evald

Metode for 3D-printet mat i industriell skala

Det østerrikske oppstartsfirmaet Revo Foods har tidligere produsert 3D-printet mat, inkludert fiskeprodukter. Nå tar selskapet neste steg og presenterer en løsning for industriell produksjon av 3D-printet mat.
Revo-Foods-FFX2-productionmethod-1

Kjøper SLS-teknologi

Det California-baserte 3D-printerselskapet Nexa3D utvider sin portefølje av selektiv lasersintring (SLS) ved å anskaffe XYZprintings SLS-teknologi og distribusjonsnettverk.
PerspectiveView_Img_en-GB_MP230_1

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683