3D-printet basketball uten luft

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 15 februar 2024
Reklamebilde for Wilsons Airless Gen1 Basketball. Bilde: Wilson Sporting Goods.

Fra i morgen, 16. februar kan du kjøpe en 3D-printet basketball fra produsenten Wilson. Du trenger aldri å pumpe den opp, da det ikke skal være luft i den.

Det var i fjor at Wilson Sporting Goods annonserte utviklingen av en revolusjonerende luftløs basketball. De gikk sammen med DyeMansion, General Lattice og SNL Creative for å fullføre prototypen, og nå foreligger det en kommersiell utgave, dog foreløpig i begrenset opplag.

Selv om ballen ser ut til å være bare en kule laget av et gitter er den mye, mye mer enn det. En «ekte» basketball har en viss «følelse» som er basert på vekt, overflatetekstur, balanse og aerodynamikk. Hvis man bare skulle finne opp en gitterkule ville den raskt bli forkastet av spillere. Ballen tilfredsstiller NBAs krav til vekt, størrelse og sprett.

Wilson og EOS lanserte en prototype av ballen i fjor og har siden brukt mye tid sammen med forskere for å jobbe frem designet til ballen slik at den virkelig matcher ytelsen til «ekte» basketballer. Denne første utgaven av basketballen, «Gen 1» er produsert i et meget begrenset opplag og prisen vil være hoppende 2500 dollar. Kanskje litt dyrt for å slippe å pumpe den opp, men de som spiller basketball på høyt nivå i USA har nok råd.

De som har fått muligheten til å teste ballen rapporterer at den kanskje ikke ser ut som en basketball, men lukker man øynene og spretter den i bakken, så føles den som en basketball. Foruten det svarte designet skal ballen også være tilgjengelig i hvitt og brunt.

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch