Metode for 3D-printet mat i industriell skala

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 1 februar 2024
Ifølge Revo Foods er «Food Fabricator X2» verdens første industrielle produksjonsmetode for 3D-printet mat. Foto: Pressebilde

Det østerrikske oppstartsfirmaet Revo Foods har tidligere produsert 3D-printet mat, inkludert fiskeprodukter. Nå tar selskapet neste steg og presenterer en løsning for industriell produksjon av 3D-printet mat.

Ifølge Revo Foods er «Food Fabricator X2» verdens første industrielle produksjonsmetode for 3D-printet mat. Teknologien muliggjør helt nye produktkategorier som autentiske helskårede kjøttalternativer eller produkter med tilpassede former, strukturer eller teksturer.

Robin Simsa, administrerende direktør i Revo Foods.

Dette er mulig ved hjelp av et ekstruderingssystem med flere dyser som skriver ut med høy presisjon, hvor ulike ingredienser kan kombineres med hverandre i tidligere «umulige» produkter. Det gjør det også mulig for næringsmiddelindustrien å «massetilpasse» sine produkter basert på kundenes ønsker uten å måtte gjøre justeringer i maskinvaren. Det betyr også at det er mulig å produsere produkter i små partier og unngå matsvinn i produksjonen.

– 3D-printing av mat på industrielt nivå gjør at vi kan endre måten vi tenker på mat. Produkter som tidligere var svært eksklusive og kun fantes på gourmetrestauranter kan nå produseres i stor skala. Jeg er spent på de nye kreative mulighetene som åpner seg for matvareutviklere som bruker denne teknologien, sa Robin Simsa, administrerende direktør i Revo Foods i en uttalelse.

I fjor høst begynte det lakselignende produktet «The Filet – Inspired by Salmon» basert på mykoprotein å selges i matbutikker i Europa. Produktet er produsert med «Food Fabricator X2».

Neste steg er å skalere opp produksjonskapasiteten gjennom en offentlig investeringsrunde som allerede har generert 435.000 euro i innsamlede midler.

Les mer

BMW lar oss se nærmere på Wire Arc Additive Manufacturing

Teknologien som kalles "Wire arc additive manufacturing" er interessant for bilindustrien, og BMW melder at de første kjøretøytestene med deler som er produsert med denne teknikken starter opp neste år.
bmw-waam-cover-kopi

Protech feirer 30 år med Stratasys

I år er det 30 år siden Protech solgte Nord-Europas første 3D-printer, en FDM-maskin fra Stratasys. Siden den gang har Protech vært en trofast partner i det nordiske markedet.
Evald

GKN Aerospace satser mange millioner

Nå skal man for første gang produsere store flymotorer ved hjelp av additiv produksjon. Det skjer i Sverige, og vil resultere i at motorene både blir lettere og mer effektive og fører til redusert bruk av råvarer under produksjonsprosessen.
GKN-Aerospace-2

Kjøper SLS-teknologi

Det California-baserte 3D-printerselskapet Nexa3D utvider sin portefølje av selektiv lasersintring (SLS) ved å anskaffe XYZprintings SLS-teknologi og distribusjonsnettverk.
PerspectiveView_Img_en-GB_MP230_1

Siste nytt

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

3D print vokser kraftig viser rapport fra Protolabs

Den nye utgaven av Protolabs årlige internasjonale 3DP-trendrapport viser at 3D-printmarkedet vokser raskere enn forventet. Rapporten baserer seg på markedsinformasjon samt uttalelser fra 700 ingerniørekspertenr verden over.
sementprint

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682