University of Maine, USA, skriver seg nok en gang inn i Guinness rekordbok. Nylig slo de sin egen rekord fra 2019 etter å ha bygget verdens største 3D-printer for polymerer.
Den nye 3D-printeren er fire ganger større enn forgjengeren og er utviklet for å drive utviklingen av bærekraftig produksjon. Den har fått navnet Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0) og ble presentert 23. april under høytidelige former, ifølge en pressemelding fra UMaine.
Den storstilte 3D-printeren kan skrive ut objekter så store som 29 meter lange, nesten 10 meter brede og litt over 5 meter høye. Den kan skrive ut nærmere 230 kilo materiale i timen. Det bør bety nye muligheter for miljøvennlig og kostnadseffektiv produksjon i mange bransjer, inkludert bolig, infrastruktur, energi, forsvar og maritim industri.
Lage rimelige boliger
FoF 1.0 er ikke bare en storskala printer, den kan dynamisk bytte mellom ulike prosesser som storskala additiv produksjon, subtraktiv produksjon og ulike momenter med en robotarm. Sammen med den tidligere verdensrekordprinteren, MasterPrint, er det mulig å effektivisere arbeidet, for eksempel ved å jobbe med samme del.
Delstaten Maine er den mest skogkledde staten i USA og produserer årlig mer enn én million tonn trerester i sagbrukene sine, som kan brukes som råstoff for 3D-printing. Den nye 3D-printeren, med biobaserte komposittmaterialer, skal dermed kunne fremme prosjekter som BioHome3D, som har som mål å skape bærekraftige, rimelige boliger.
– Maine trenger anslagsvis 80 000 ekstra boenheter innen 2030, mange spesifikt for husholdninger med inntekter på eller under områdets medianinntekt. Denne nye teknologien gjør det mulig for UMaine-ASCC å skalere opp sin forskning og produksjon av sin innovative biobaserte 3D-printede boligteknologi, sa MaineHousings utviklingssjef Mark Wiesendanger.