Ny rekord: Verdens største polymer-3D-printer

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 14 mai 2024
Den rekordstore 3D-printeren ble vist for allmennheten for første gang i slutten av april. Foto: Pressebilde/UMaine

University of Maine, USA, skriver seg nok en gang inn i Guinness rekordbok. Nylig slo de sin egen rekord fra 2019 etter å ha bygget verdens største 3D-printer for polymerer.

Den nye 3D-printeren er fire ganger større enn forgjengeren og er utviklet for å drive utviklingen av bærekraftig produksjon. Den har fått navnet Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0) og ble presentert 23. april under høytidelige former, ifølge en pressemelding fra UMaine.

Den storstilte 3D-printeren kan skrive ut objekter så store som 29 meter lange, nesten 10 meter brede og litt over 5 meter høye. Den kan skrive ut nærmere 230 kilo materiale i timen. Det bør bety nye muligheter for miljøvennlig og kostnadseffektiv produksjon i mange bransjer, inkludert bolig, infrastruktur, energi, forsvar og maritim industri.

Printeren kan produsere nesten 230 kilo materiale i timen. Foto: Press image/UMaine
Lage rimelige boliger

FoF 1.0 er ikke bare en storskala printer, den kan dynamisk bytte mellom ulike prosesser som storskala additiv produksjon, subtraktiv produksjon og ulike momenter med en robotarm. Sammen med den tidligere verdensrekordprinteren, MasterPrint, er det mulig å effektivisere arbeidet, for eksempel ved å jobbe med samme del.

Delstaten Maine er den mest skogkledde staten i USA og produserer årlig mer enn én million tonn trerester i sagbrukene sine, som kan brukes som råstoff for 3D-printing. Den nye 3D-printeren, med biobaserte komposittmaterialer, skal dermed kunne fremme prosjekter som BioHome3D, som har som mål å skape bærekraftige, rimelige boliger.

– Maine trenger anslagsvis 80 000 ekstra boenheter innen 2030, mange spesifikt for husholdninger med inntekter på eller under områdets medianinntekt. Denne nye teknologien gjør det mulig for UMaine-ASCC å skalere opp sin forskning og produksjon av sin innovative biobaserte 3D-printede boligteknologi, sa MaineHousings utviklingssjef Mark Wiesendanger.

Les mer

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

AMEXCI satser med Nikon

Det svenske AM-selskapet AMEXCI har kjøpt en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 metall 3D-skriver, med 12 lasere.
IMG_4080-1-scaled

Ultimaker går industrielt med Factor 4

I forbindelse med Hannover Messe lanserte Ultimaker sitt nye flaggskip: Faktor 4. En komplett ende-til-ende-løsning utviklet for 3D-printing i lett industri.
UltiMaker-Factor-4-user-1024x683

Dømt til bot på 17 millioner dollar for patentkopiering

3D-printerprodusenten Markforged har blitt pålagt å betale Continuous Composites 17,34 millioner dollar som en del av et patentsøksmål som startet i 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683