Rapport fra årets Elmia 3D

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Anja Degerholm
PUBLISERT: 23 mai 2024
Michael Ullvin ved R.a.p.s viste mikroskopiske små trykk som imponerte de besøkende.

Et tjuetalls utstillere deltok i årets utgave av den svenske messen Elmia 3D i Jönköping. 3DP Norge besøkte noen av dem og fant alt fra mikroskopisk små utskrifter til komplette arbeidsflytløsninger og flere messepremierer.

Små utskrifter med stor innvirkning

Prusas XL-modell trakk mange besøkende til R.a.p.s stand, men vel framme var det trykte detaljer i svært liten skala som fascinerte.

– Vi er en ny leverandør av Nano Dimensions Fabrica og Admatec, sier Michael Ullvin hos R.a.p.s og viser noen trykk i mikroskop hvor detaljene er så små at de er vanskelige å se med det blotte øye.

– Det er det som imponerer de besøkende mest, det som har størst «wow-effekt».

R.a.p.s er ny forhandler for Nano Dimensions sine produkter Fabrica og Admatec.

Nano Dimensions sin DLP-teknologi for mikrotrykk med Fabrica kan skrive ut lag som er 1-5 mikron. Admatec er for utskrift i keramikk eller metall, selv for virkelig fine detaljer.

Harpiks-print var litt av en rød tråd, i tillegg til Nano Dimensions har R.a.p.s også et nytt samarbeid med materialprodusentene Loctite og BASF. I tillegg ble det vist en haug med forskjellige applikasjoner.

En form hvis indre er trykt med SLA og det ytre dekselet med FDM.
Fra tegning til ferdig detalj

Hvordan kan en arbeidsflyt se ut fra korn til brød, fra CAD-tegning til ferdig trykt detalj? Det var det Lostboyslab og Autodesk ønsket å vise på sin felles stand.

– Vi har jobbet med Fusion 360-programvaren i alle våre prosjekter. Her ønsker vi å vise en rød tråd, hvordan Autodesk kan brukes sammen med 3D-printing i en helhetlig løsning, sier Emil Nielsen, administrerende direktør i Lostboyslab om oppsettet.

Emil Nielsen og Marcus Botha ved Lostboyslab med en liten del av trykkeriet som i stor grad består av Prusa-printere.

Med seg til Jönköping hadde de blant annet åtte Prusa-trykkere som var opptatt med ekte kundeprosjekter. Som en liten minivariant av Lostboyslabs store printfarm hjemme i Löddeköpinge. De hadde også tatt med seg sitt utvalg av resirkulerte materialer for å fremme mer bærekraftige alternativer.

– Det er første gang vi er på Elmia 3D, så vi er nysgjerrige på hva det kan bringe. Håpet er at vi skal finne nye kunder i mange ulike bransjer, sier Emil Nielsen.

Anders Brask, administrerende direktør i Protech, var også en av foredragsholderne på AM-arenaen under messens første dag. En møteplass arrangert av SVEAT og Elmia 3D.
Flere nyheter hos Protech

Anders Brask, administrerende direktør i Protech Nordic, sier at messer som Elmia 3D er viktige for å utvide kundebasen.

– Det er viktig å skape en interesse, en samtale med kunden. Det er ikke lett å vite hva kunden trenger hvis man ikke kan etablere en dialog. Det får du ikke om kunden kun besøker nettsiden, sier han.

Ofte vet heller ikke kundene hva de egentlig trenger, og det er der Anders Brask og kollegene kan navigere riktig vei. De hadde med seg FDM og PolyJet 3D-printere fra Stratasys til messen. Fokus er på produksjonsutstyr for alt fra produksjon av prototyper, jigger og fiksturer, støpeverktøy og støpeformer, til serieproduksjon av reservedeler og sluttprodukter. Ikke minst i karbonfibermateriale.

Messebesøkende kunne også ta en avstikker til Preformance 3D, noen få minutters kjøring fra Elmia, for å sjekke ut Stratasys H350 med SAF-teknologi som selskapet kjøpte fra Protech i fjor vår.

3D-skanning med Shining 3Ds produkter fikk besøkende til å stoppe på Protech.

I fjor inkluderte Protech 3D-skannere fra Shining 3D i sin portefølje, inkludert Freescan Combo+-modellen med doble lyskilder, blå laser og infrarød VCSEL.

– Vi har solgt rundt ti 3D-skannere i løpet av første halvår og dette er produkter som er et godt supplement til våre 3D-printere, sier Anders Brask.

Protech viste også detaljer trykket med metallpulveret Uddeholm Corrax for verktøyfremstilling som nå er tilgjengelig for Xact Metals 3D-printere.

Samarbeidet mellom Uddeholm og Xact Metal om pulveret Uddeholm Corrax ble presentert tidligere i vår.
3D-printing et voksende område

Lasertech i Karlskoga, som er en del av XANO-gruppen, er store innen lasersveising, men tilbyr også andre produksjonsmetoder som 3D-printing.

– Det er den raskest voksende delen av oss. Bare denne vinteren har vi kjørt fire maskiner i fire måneder, non-stop seks til syv dager i uken, sier 3D-ingeniør Kristian Vingerhagen.

Patrik Pelmas og Kristian Vingerhagen ønsket de besøkende velkommen til Lasertechs stand.

Maskinparken inkluderer fire EOS M290 og en P396 for metaller som aluminium, rustfritt stål, verktøystål og henholdsvis inconel718 og nylonmaterialer. Kundene er å finne innen sektorer som forsvar, kjøretøy og medisin.

Gjennom sin deltakelse på Elmia 3D er håpet at flere vil oppdage Lasertech sine servicetjenester innen AM for alt fra prototyper til mindre serier.

– Vi håper å vekke nysgjerrighet og promotere våre tjenester innen pulverbedlasere, sier Kristian Vingerhagen.

3DVerkstan har utvidet med flere leverandører nylig, inkludert Big Rep.
Doble messepremierer på 3DVerkstan

Det var ikke mindre enn to nordiske messepremierer på 3DVerkstans stand. Det siste året har selskapet også utvidet med et titalls nye leverandører og noen av dem var representert på messen, som Artec 3D med 3D-skannere.

– Det er hyggelig at det er 3D-messe igjen med fokus på vår bransje, så vi leverandører kan vise hva vi kan tilby, sier Lotta Lindblad, markedsdirektør i 3Dverkstan.

Minifactory, Big Rep og Meltio var eksempler på merker som 3DVerkstan viste. Lotta Lindblad ønsker å slå et slag for selskapets DAK/skanning/printtjeneste.

– Ettersom vi har fått inn mange nye maskiner, kan vi også levere mange ulike typer tjenester.

Linus Häggblom snakket varmt om Formlabs Form 4.

Fokuset var selvsagt på de to store produktnyhetene: Formlabs Form 4 og Ultimaker Factor 4. Linus Häggblom, Channel Sales Manager for Formlabs i Norden/Benelux, var på plass for å fortelle mer om Formlabs nye harpiksprinter.

– Det handler hovedsakelig om tre ting: den er 3-4 ganger raskere enn forgjengeren, med moduldesignet er det enkelt å reparere maskinen og med innovasjoner som en forbedret harpikstank blir den 70-80 prosent mer kostnadseffektiv , sier han.

Han oppsummerer det med at det ikke er noe som Formlabs ikke har forbedret vesentlig med den nye modellen. Du kan lese mer om Form 4 her.

Ultimaker Factor 4 er produsentens første industrielle 3D-printer. Mika Jurvanen ved 3DVerkstan fortalte messebesøkende om denne maskinens unike fordeler.

Når det gjelder Ultimakers Factor 4, er det produsentens første industrielle 3D-printer og noe helt annet enn den forrige S-serien. Mika Jurvanen, teknisk selger i 3DVerkstan, forklarer hvorfor:

– Den kan skrive ut nøyaktig det samme gang på gang, det som kalles repeterbarhet. Den er også utrolig rask og kan raskt bytte mellom de to dysene. I tillegg kan den mekanisk binde sammen to helt forskjellige materialer, som PLA og TPU, om ønskelig. Nye materialer kommer hele tiden, så maskinen blir bare bedre med tiden, sier han.

– Factor 4 har ytelse i industriklasse med pålitelige og repeterbare resultater. Det er Ultimakers raskeste printer til dags dato og kan bytte mellom dysene like enkelt som S-serien. Doble dyser muliggjør utskrifter med to forskjellige materialer for enten støttemateriale eller mekanisk å låse sammen to forskjellige materialer, som ikke er kompatible i vedlegg. Ultimaker vil fortsette å gi ut forbedringer i programvare samt nye materialer som er kompatible med faktor 4. Allerede ved lanseringen er det 240+ sertifiserte materialer klare til å skrive ut med. Faktor 4 vil rett og slett bli bedre over tid, sier han.

En HT 0.6 PrintCore som kan håndtere opptil 340 grader Celsius ble også lansert de siste dagene for for eksempel å behandle utskrift med nye sterke kompositter som PPS CF filament.

Hvem vil kjøpe Factor 4?

– Profesjonelle produksjonskunder som lager enten prototyper eller sluttbruksdeler. De som velger Ultimaker gjør det blant annet på grunn av IT-sikkerheten sin, white papers, materialdatablader og supportmuligheter, sier Mika Jurvanen.

3DP Norge har tidligere skrevet om lanseringen: Ultimaker går industrielt med Factor 4

Les mer

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683

Unilever sparer 90 prosent med 3D-printede former

3D-printing begynner å finne veien inn i emballasjeindustrien, spesielt for produksjon av støpeformer. Et aktuelt eksempel på dette er Unilever og Serioplast, som gjør store tids- og kostnadsbesparelser ved å bruke teknologien i produktutviklingen.
Formlabs-Unilever-1-1024x681

Siste nytt

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Bransjens beste skal kåres på TCT Awards

5. juni avgjøres årets utgave av TCT Awards i Birmingham der 61 finalister konkurrerer i elleve kategorier.
Stratasys-F3300-Yoav-1024x683