En 3D-printet keramisk nettstruktur kan absorbere mer enn 75 prosent av skadelige PFAS-stoffer i forurenset vann. Det viser forskning fra det engelske universitetet i Bath.
PFAS, eller høyfluorerte stoffer, er ifølge Kjemikalietilsynet et samlenavn for en stor og sammensatt stoffgruppe som omfatter mer enn 10.000 identifiserte stoffer. De er syntetisk produsert og bruker veldig lang tid på å brytes ned, så de kalles «forever chemicals». De kan påvirke menneskelig reproduksjon, utvikling, kardiovaskulære systemer og øke risikoen for sykdommer som diabetes. PFAS finnes i mange husholdningsartikler og har ofte vannavstøtende egenskaper. Det kan være non-stick stekepanner, regnjakker, maling, stoffer og brannskum.
Forskerne i Bath har utviklet en metode der de 3D-printer mesh-strukturer, eller «monolitter» som de kaller dem, som består av et keramisk materiale med indiumoksid. Fordi indiumoksidet binder PFAS, kan disse kjemikaliene absorberes fra vannet på mindre enn tre timer. Resultatene viser at strukturene kan fjerne minst 75 prosent av stoffet PFOA, som er et av de vanligste PFAS-stoffene. Det betyr at vannet kan renses uten behov for å bruke store mengder energi.
– Å bruke 3D-printing for å lage monolittene er relativt enkelt, og det betyr også at prosessen bør være skalerbar. 3D-printing lar oss lage objekter med stor overflate, noe som er viktig i denne prosessen. Når monolittene er klare, slipper du dem ganske enkelt i vannet og lar dem gjøre jobben sin. Det er veldig spennende og noe vi er opptatt av å utvikle videre og se i bruk, sier Liana Zoumpouli, forskningsassistent ved Baths avdeling for kjemiteknikk.
Monolittene rengjøres gjennom en spesiell behandling ved høy temperatur, og overraskende nok har det vist seg at de ser ut til å bli mer effektive ved gjentatt bruk.