92 prosent kortere ledetider med AM

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Pressebilder
PUBLISERT: 5 september 2024
Atlas Copcos produksjonsanlegg i Deeside, Wales, har tatt i bruk 3D-teknologi.

Stadig flere store industribedrifter oppdager fordelene med AM-teknologi. Den siste i rekken er det svenske konsernet Atlas Copco Group, som med additiv produksjon har kunnet redusere både kostnader og ledetider.

For halvannet år siden begynte Atlas Copcos avdeling i Deeside, Wales, en reise for å utforske nye muligheter i markedet, inkludert elektriske kjøretøy, med 3D-utskrift. Men også for å kunne være mer smidig og redusere ledetider mot kunder, hvor AM-teknologi har vist seg å være en nøkkel til suksess.

– Vi ønsket tettere kontroll over produksjonen vår som ville føre til kortere ledetider, lavere kostnader og muligheten til raskt å lage prototyper for nye produkter, sier Jason Edwards, teknisk direktør i Atlas Copco, i en pressemelding.

Satsingen innebar at Atlas Copco investerte i en EOS P396 for polymerbasert additiv produksjon. I dag har Atlas Copco tilpasset sine prosesser til AM-teknologi og har en rekke komponenter i serieproduksjon. Selskapet har også oppnådd ROI (return on investment) etter 18 måneder.

Det kanskje viktigste av alt er at selskapet har lykkes med å kutte ledetidene fra 6-12 uker til 3-4 dager, det vil si en reduksjon på 92 prosent. Det betyr at det kreves færre komponenter fra underleverandører som kan bli rammet av forstyrrede logistikkkjeder og forsinkede transporter. Kostnadene er også blitt 30 prosent lavere og avfallet har gått ned fra 7 prosent til nær null. Dette totalt sett har gjort at Atlas Copco kan bli mer konkurransedyktig og investere mer tid i å utvikle nye produkter og innovasjoner, ifølge selskapet.

En EOS P396 for polymere materialer kombinert med fargingsevner fra DyeMansion utgjør produksjonen hos Atlas Copco Deeside.

Les mer

Den første 3D-printede metalldelen på ISS

Tidligere i år kunne 3dp Norge fortelle om planene om å bringe en 3D-printer for metall til den internasjonale romstasjonen ISS. Nå er den første metalldelen produsert i verdensrommet.
First_metal_part_3D_printed_in_space-1024x683

Printede keramikkstrukturer renser vann for PFAS

En 3D-printet keramisk nettstruktur kan absorbere mer enn 75 prosent av skadelige PFAS-stoffer i forurenset vann. Det viser forskning fra det engelske universitetet i Bath.
monolit

Klimasmartere bygg med 3D-printede betongelementer

Forskere ved Syddansk Universitet (SDU) har utviklet 3D-printede betongelementer som krever mindre materiale og derfor har mindre påvirkning på miljøet enn tilsvarende tradisjonelle.
syddanskx

Hitachi Rail satser på 3D-printede reservedeler

Bruk av additiv produksjon for å produsere reservedeler bør øke effektiviteten og redusere både kostnader og ledetider. Det er håpet når togprodusenten Hitachi Rail satser på AM.
Tag-hitachi-768x512

Siste nytt

Shining 3D slipper ny Pro-modell

Shining 3D presenterer FreeScan UE Pro2, en trådløs, håndholdt laser 3D-skanner for en rekke bruksområder og inspeksjoner ute i felten.
Freescan-Pro2-bild-2-1024x682

Den første 3D-printede metalldelen på ISS

Tidligere i år kunne 3dp Norge fortelle om planene om å bringe en 3D-printer for metall til den internasjonale romstasjonen ISS. Nå er den første metalldelen produsert i verdensrommet.
First_metal_part_3D_printed_in_space-1024x683

Stratasys slipper oppfølgeren Origin Two

Etter Origin One kommer Origin Two, en DLP-skriver for mindre produksjonsserier hvor produsenten lover nøyaktighet, repeterbarhet og fin overflatefinish som kan sammenlignes med sprøytestøping.
Origin_Cure_Image_1-e1725614264366-1024x583

Metode for KI-forbedret 3D-print

Kunstig intelligens - KI er et begrep som er på alles lepper i mange bransjer, også innen additiv produksjon. Teknologien brukes allerede på flere ulike måter innen 3D-printing, og det kommer stadig nye løsninger. Amerikanske forskere har utviklet en algoritme for mer effektivt å skrive ut komplekse strukturer.
3D-printer-printing-prostate-1024x683