Tidligere i år kunne 3dp Norge fortelle om planene om å bringe en 3D-printer for metall til den internasjonale romstasjonen ISS. Nå er den første metalldelen produsert i verdensrommet.
Prosjektet for å 3D-printe metall i verdensrommet for første gang er et samarbeid mellom The European Space Agency (ESA) og Airbus. 3D-printeren ble installert i begynnelsen av året av den danske astronauten Andreas Mogensen, og i august klarte de for første gang å printe en metalldel i vektløshet på stasjonen. Maskinen er spesialbygget av Airbus og partneren Cranfield University i Storbritannia. Sammen utviklet de skriverens smelteprosess og maskinvare, samt laserkilde, optikk, lagring av råvarer og matingssystem. Printeren styres og overvåkes fra jorden.
Den første metalldelen og tre andre deler vil etter hvert bli brakt tilbake til jorden for kvalitetsanalyser. To vil gå til ESAs tekniske hovedkvarter i Nederland (ESTEC), en til ESAs Astronaut Training Centre i Köln (EAC) og den siste vil bli evaluert ved Danmarks Tekniske Universitet (TDU).
ESA investerer i additiv produksjon som en løsning for å kunne produsere nødvendige deler i verdensrommet, reparere utstyr eller konstruere spesialverktøy. Etter hvert som leteoppdrag utvides til Månen og Mars, blir det stadig viktigere for astronautene å klare seg selv uten å måtte sende materialer til og fra Jorden. Det er også en del av et mål satt av ESA for en sirkulær romøkonomi med resirkulerte materialer.
– Med printingen av den første 3D-metalldelen i verdensrommet, har ESAs Exploration-team oppnådd en betydelig milepæl når det gjelder å etablere produksjonsevner i bane. Denne prestasjonen, gjort mulig av et internasjonalt og tverrfaglig team, baner vei for mer langdistanseoppdrag der produksjon av reservedeler, komponenter og verktøy vil være avgjørende, sa Daniel Neuenschwander, direktør for menneskelig og robotforskning i ESA, i en pressemelding.