AM Summit viste spennvidden i bransjen

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Anja Degerholm
PUBLISERT: 29 oktober 2024
AM Summit i København 24. oktober viste at additiv produksjon kan brukes på vidt forskjellige områder som konstruksjon, mat og transport.

AM Summit, som arrangeres av danske AM Hub, har siden oppstarten for noen år siden etablert seg som en viktig årlig begivenhet innenfor AM-bransjen i Skandinavia. Årets arrangement trakk til seg rundt 1000 besøkende, 60 utstillere og 40 foredragsholdere.

Nytt for i år var blant annet at besøkende kunne ta del i foredragprogrammet på tre ulike scener: Hovedscene, Industriscene og Designscene. Det var med andre ord mange interessante foredrag å lytte til, men også muligheten til å ta en titt på alle nyvinningene som utstillerne viste.

Hva med verdens raskeste banesykkel? Golfkøller som er designet for å passe spillerens sving? Eller 3D-printet laks å spise og en drink med et 3D-printet mønster til den? 3DP Norge var på stedet denne hele dagen og byr her på noen høydepunkter fra det flotte programmet.

Kombinasjonen av plastrammene og kompositten med mycel skaper ”naturens egen betong”, sier Doria Lin.

Midt i Øksnehallen sentralt i København sto en bueformet struktur som trakk de besøkendes blikk til seg. Bak tilblivelsen står arkitektfirmaet BIG, Bjarke Ingels Group, sammen med blant annet danske AM Hub. Paviljongen «I AM MSHRM» er bygget av resirkulert plast og en kompositt bestående av mycel, det vil si den vegetative delen av sopp.

– Vi fikk ideen om å bygge på denne måten fordi 70 prosent av det globale avfallet kommer fra industrien, og at det må finnes bedre måter å bygge på som ikke setter så store fotavtrykk, sier Doria Lin som er seniorarkitekt i BIG.

«I AM MSHRM» består av 32 hvelv som står alene og er sterke alene, men blir enda sterkere når de settes sammen. Myceliet dyrkes og tørkes deretter i en industriell ovn for å danne de solide panelene. Plastrammene med nettingmønster er 3D-printet for at kompositten skal feste seg best mulig.

Andreas Aakjær Andersen fikk æren å demonstrere hvordan det kan gå an å spille med spesialproduserte golfkøller. Det ble ikke «hole in one» denne gangen.

Make Golf Clubs produserer hodene til golfkøller selv og kan bruke 3D-printing for å individuelt justere vekten i dem basert på spillerens slag.

– Ikke alle slår ballen på samme måte, men har tyngdepunktet ulike steder på køllen. Vi bruker 3D-skanning for å se hvordan slaget ser ut og kan justere vekten i hodet ut fra det, sier Andreas Aakjær Andersen.

Fieldmade har hovedkontor i Oslo men ser hele verden som sitt marked.

Norske Fieldmade leverer mobile 3D-printfabrikker som enkelt kan settes opp i felt, fremfor alt i forsvaret, men løsningene kan også brukes i blant annet olje- og gassindustrien. De består ganske enkelt av en container med hvilken som helst 3D-printer og eventuelt etterbehandlingsutstyr.

– Tanken er at produksjonen skal skje på stedet etter behov. I stedet for å produsere delen «just in case», kan du produsere den «just in time» i stedet, sier Tobias Rønneberg, kvalitetssjef i Fieldmade.

Det kan gjøres med alle mulige teknikker: alt fra FDM til SLS og PBF, og dermed en bredde av ulike materialer som enten kan kjøpes separat eller via Fieldmade.

– Alt skal være så kalibrert at containeren kan leveres med fly og være i gang innen en time.

Fra venstre: Mikkel Brich, 3DCP Group, Morten Dahl, MDT, og Jørgen Dahl Vestergaard, KK Wind, diskuterte hvordan AM kan være en banebrytende teknologi. Andrei Popa (til høyre), adjunkt ved Syddansk Universitet, var moderator.
I løpet av dagen ble det holdt en rekke paneldebatter om ulike tema. På industriscenen ble blant annet diskutert på hvilken måte AM er en teknologi som er i forkant. Mikkel Brich, administrerende direktør i det danske entreprenørselskapet 3DCP Group, fortalte oss hvordan det er å finne seg til rette med en ny teknologi i en svært konservativ bransje.

– Det er en konservativ sektor av en grunn, for gjør man feil kan det bli både dyrt og farlig. Samtidig har vi mangel på arbeidskraft og en maskin kan gjøre det tunge repeterende arbeidet som folk ikke vil gjøre, sier han.

MDT har gjort seg bemerket ved å bruke 3D-utskrift til å produsere store lette strukturer. Selskapets grunnlegger Morten Dahl snakket om det naturlige steget å gå over til 3D-printing og ga et eksempel på en spesiell jobb de gjorde: En gigantisk hodeskalle som ble brukt som rekvisitt i Operaen i København. Hodeskallen kunne enkelt flyttes på scenen og det var mulig ved å trykke et tynt overflatelag med rPLA.

Kathryn Larsen ved Reef Circular Printing Reefs for å gjenopprette biologisk mangfold.
De siste årene har det dukket opp flere selskaper som 3D-printer kunstige rev som er senket ned i havet for å gjenopprette biologisk mangfold. Reef Circular er en av dem. Et selskap med base i København som produserer rev av skalldyrskjell fra havet.

Kathryn Larsen som er medgründer av Reef Circular var på plass på AM Summit for å fortelle oss mer om produktene deres.

– De finnes i ulike modeller og størrelser som tiltrekker seg ulike typer fisk og skalldyr. Vi har hentet inspirasjon fra naturen i utformingen og bruk av skjell gjør at modulene har samme PH-verdi som på havbunnen, sier hun.

Selskapet har utplassert både rev i Nord-Danmark og det neste er to prosjekter i Storbritannia.

Panelet var enige om at overgang til additiv produksjon er en utfordring, men at det også kan gi stor verdi.

Dagen ble avrundet på Industriscenen med en grundig titt på mulighetene for additiv produksjon i metall. Deltakere var Mandaná Moshiri, LEGO Group, Bo Schmidt Valét, Welltec og Dagny Primdahl, Grundfos, samt moderator Jeppe Byskov, direktør, Danish Technological Institute. Etter å ha snakket om deres respektive reiser innen metalltrykk, oppsummerte Mandaná Moshiri rådene sine til de som vil prøve det:

– Det er gøy, så bare prøv det og vær nysgjerrig! Det er en reise, men det kan også gi verdi til virksomheten din. Det handler bare om å finne riktig applikasjon og vurdere riktig teknologi.

LEGO Group har i mange år brukt AM til å produsere blant annet sprøytestøpeverktøy

Protech Nordics danske selskap var på plass for å vise blant annet en Stratasys F170-maskin. Selskapet har vært medsponsor av arrangementet siden det ble startet. «Vi ønsker å vise bredden av teknologier vi kan tilby, for eksempel fem forskjellige Stratasys-teknologier og maskiner fra Xact Metal. Vi har også hatt suksess med 3D-skannerne som vi la til utvalget i fjor. Mye takket være en god programvare, Quick Surface», sier administrerende direktør Anders Brask, her sammen med applikasjonsingeniør Janni Pohl.
Det ble en smaksprøve av 3D-printet «laks» fra Revo Foods i løpet av dagen. Det dannet seg raskt en lang kø da den ble servert.
Det bjöds på smakprov på 3D-printad ”lax” från Revo Foods under dagen. Det bildades snabbt en lång kö när det dukades fram.

Det ble også servert drinker med et 3D-printet mønster i form av Danish AM Hubs logo.

Henrik Lundell, Senior Business Developer i Prototal Industries, snakket på designstadiet om samarbeidet med Blatchford for å produsere individuelt tilpassede ortoser.
Designer Brigitte Kock (i midten) grunnla Variable Seams, som bruker 3D-printing for å lage klær, inkludert kimonoen til venstre og vesten hun selv har på seg.

Verdens raskeste sykkel fra Pinarello med 3D-printede funksjoner ble vist på scenen under paneldebatten om utviklingen av sykling og rollen AM spiller i den.

Matteo Baldassari fra Concr3de ​​snakket om hvordan AM kan brukes i arkitektur, blant annet til gjenoppbyggingen av danske Børsen som brant i fjor vår.

Siste nytt

Markedsrapport om dental 3D-printing

Additive Manufacturing Research (AM Research) har publisert en oppdatert utgave av deres rapport "3D Printing in Dentistry 2025: Market Study & Forecast".
am-research-dental
Markedsrapport om dental 3D-printing

EOS lover netto nullutslipp til 2045

EOS trapper opp sitt klimaarbeid. Selskapet lover netto nullutslipp innen 2045, og dette skal gjøres sammen med Science Based Targets Initiative (SBTi).
EOS-Hannappel-1024x683
EOS lover netto nullutslipp til 2045

Mias gull-idé – 3D-printede hestesko

Mia Guldhov fra Växjö i Sverige håper at hennes patenterte 3D-printede sko vil bryte den tusen år gamle tradisjonen med å sko hestene med jernsko og redusere de vanlige problemene med halthet hos hester.
Guldhov-1-768x512
Mias gull-idé – 3D-printede hestesko

Meltio og Philips samarbeider om hybridløsning

Meltio og Philips Corporation har inngått et samarbeid om avansert hybridproduksjon med 3D-printing og CNC-fresing rettet mot forsvarsindustrien.
meltio-engine-blue-integration-kit-cnc-p
Meltio og Philips samarbeider om hybridløsning

Les mer

Mias gull-idé – 3D-printede hestesko

Mia Guldhov fra Växjö i Sverige håper at hennes patenterte 3D-printede sko vil bryte den tusen år gamle tradisjonen med å sko hestene med jernsko og redusere de vanlige problemene med halthet hos hester.
Guldhov-1-768x512
Mias gull-idé – 3D-printede hestesko

Ukrainske ruiner skal bli nye 3D-printede bygninger

Ukrainske forskere har inngått samarbeid med den amerikanske marinen og NSF National Science Foundation for å forsøke å bruke byggematerialer fra de krigsherjede ruinene til å bygge nye hus ved hjelp av 3D-printing.
3d-hus-for-ukraina
Ukrainske ruiner skal bli nye 3D-printede bygninger

Startupfirma har printet tusenvis av deler til Equinor

Oppstartsselskapet F3nice, med hovedkontor i Oslo, har 3D-printet litt over 4000 metalldeler for det statseide olje- og gasselskapet Equinor.
Troll-C-Sunset-26-1024x682
Startupfirma har printet tusenvis av deler til Equinor

AM Summit blir VIP-event for SMB-foretak

De siste årene har den danske AM Hub hver høst invitert til en stor konferanse i København om additiv produksjon, med store navn på foredragsholderlisten. Årets konferanse blir betydelig mindre.
AM-textil-1024x683
AM Summit blir VIP-event for SMB-foretak