
Krones bruk av 3D-printing har spredt seg i emballasjeindustrien. Dette ble lagt merke til av 3DVerkstan, som stilte ut på Scanpack-messen sammen med Ultimaker.
På standen ble det vist en film om Ultimakers kundecase om Krones, som du kan lese mer om her. En emballasjegigant som innså fordelene med 3D-printing for å produsere både deler og reservedeler til sine produksjonslinjer. Mange nysgjerrige besøkende var innom for å se filmen og delene som ble vist i standen.
– Det har vært stor interesse for saken om Krones. Det handler om at bedrifter ikke vil være avhengige av logistikkkjeder som ikke fungerer fordi produksjonen ikke kan stå stille. Så det er absolutt et behov og en mulighet til å spare penger, sier Sander Van Rooijen, Channel Account Manager hos Ultimaker som viste Factor 4 industrimaskinen (FDM) lansert i vår. En maskin også brukt av Krones.
Han nevner også andre selskaper som har tatt i bruk 3D-printing for å få produksjonen til å flyte, som drikkevareprodusenten Heineken. Ved å ha et digitalt bibliotek med filer for delene som trengs, kan produksjonen skje lokalt der det trengs. Det betyr at bedriften ikke trenger å sende delen, men fremfor alt slipper å vente på at den blir levert.
Harpiksskriver for former
3DVerkstan viste også en harpiks 3D-printer fra Formlabs med tilhørende etterbehandling. Mika Jurvanen, som er teknisk selger i 3Dverkstan, forteller at han nettopp har snakket med en besøkende som betaler 400 000 svenske kroner for et enkelt støpeverktøy. Så det er mye penger å spare.
– Mange forstår nok ikke hva som er mulig med 3D-teknologi, sier han og er enig i Sander Van Rooijen.
I tillegg til reservedeler og støpeverktøy kan teknologien brukes til ting som slitedeler på for eksempel gripere, med en annen farge for enkelt å se når det er på tide å trykke nye.
Hva kreves for at emballasjeindustrien skal ta i bruk 3D-printing i større grad?
– Jeg tror selskapet trenger en applikasjonsekspert som kan se hvilke deler som egner seg for printing og beregne ROI. Det lønner seg kanskje ikke å skrive ut en del som kun er brukt én gang, men er det slitedeler som må skiftes 50 ganger i året kan det utgjøre en stor forskjell. Du kan teste med prototyper og også leie oss inn for konsultasjon for å komme i gang. Det handler selvfølgelig også om å kunne overbevise ledelsen om at 3D-printing er noe det er verdt å investere i, sier Sander Van Rooijen.

