Tidlig i 2024 ble en 3D-printer for metall sendt til romstasjonen ISS. Oppdraget var å prøveprinte i null tyngdekraft. Nå har de første metalldelene kommet til jorden og vil bli nøye analysert.
Dette er første gang en 3D-printer har blitt brukt i verdensrommet for å skrive ut i metall. Tirsdag kveld 17. desember landet et SpaceX Dragon-romfartøy utenfor kysten av Florida med spesialleveransen fra den internasjonale romstasjonen ISS. Delene sendes til European Space Agency (ESA) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som har designet ett av objektene. Dette kommer frem i en pressemelding fra DTU.
Til sammen fire objekter er skrevet ut for prosjektets ulike partnere, og to av disse er nå sendt til Jorden for kvalitetsanalyse. Delene vil bli nøye undersøkt og sammenlignet med motstykker produsert på jorden, for å finne ut om det er mulig å produsere sterke og pålitelige deler i verdensrommet.
– Å lage metallgjenstander i verdensrommet er et viktig skritt mot å skape autonomi i romoppdrag, der astronauter en dag kan være i stand til å skrive ut nødvendige deler i stedet for å vente på leveranser fra jorden, forklarer John Leif Jørgensen, professor ved DTU Space og vitenskapelig leder for den danske delen av 3D-utskriftseksperimentet.
Strenge sikkerhetskrav
Bak den spesialutviklede 3D-printeren står Airbus Defence and Space SAS og AddUp. Utskriftene er i en type rustfritt stål som ofte brukes til medisinske implantater på grunn av sin gode korrosjonsbestandighet.
Prosjektet er et samarbeid mellom ESA, DTU Space, Airbus og den danske ESA-astronauten Andreas Mogensen, som installerte 3D-printeren sist vinter. Hans etterfølgere på romstasjonen har siden produsert de 3D-printede metalldelene. En prosess som tok flere uker, blant annet på grunn av høye sikkerhetskrav siden metallprinting genererer varme og røyk.
Printe ut nødvendigheter på lange jobber
Målet med eksperimentet har vært å undersøke hvordan 3D-utskriftsteknologi kan hjelpe astronauter med å fikse reservedeler og annet utstyr under lange oppdrag til for eksempel månen eller Mars. Steder hvor det kan være en utfordring å få tilgang til nødvendig utstyr. I tillegg kan det vise seg at utskrift er både raskere og billigere enn å sende utstyr fra jorden.
– Hvis teknologien viser seg effektiv, kan den revolusjonere hvordan vi jobber i verdensrommet og forbedre ressursutnyttelsen både i verdensrommet og på jorden, sier John Leif Jørgensen og avslutter:
– Tenk deg å kunne skrive ut strukturen til et stort solcelleanlegg på en månebase eller til og med lage komplette, ultralette og ressursbesparende solenergiparker. Da kan du produsere din egen energikilde direkte i verdensrommet.