Forskere med metode for 3d-skanning med mobilkamera

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 20 desember 2018
Noen av gjenstandene som er gjenskapt i 3d ved hjelp av denne metoden. Bilde: ACM Transactions on Graphics

Forskere fra Korea og Spania har kommet opp med en metode for å skanne objekter i 3D med et vanlig kamera eller mobilkamera. Dette ble nylig lagt frem og presentert på en messe i Asia.

Forskere fra Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) og Universitetet i Zaragoza, Spania har vist en metode for å fange inn virkeligheten i 3d kun ved bruk av helt vanlige digitalkameraer og de kameraene man finner innebygd i smarttelefoner.

Funnene ble presentert på SIGGRAPH Asia 2018, en konferanse og messe for datagrafikk og interaktive teknologier.

Bringer 3d-skanning til allmenheten

Det har tidligere vært forskningsstudier som har vist forskjellige metoder for å rendre virkelige objekter i 3d, men forfatterne fra KAIST og Universitetet i Zaragoza mener at deres arbeider er de første som viser 3d-rendring av objekter i den virkelige verden som man ikke trenger dyrt spesialistutstyr til, og som samtidig gir bedre resultater i forhold til tidligere studier.

Forskerne lagde til dette prosjektet en algoritme som gjorde rendringen av 3d-objektet mulig. Algoritmen baserte seg på en matematisk funksjon kalt «romlig varierende toveis refleksjonsfordelingsfunksjon»  (spatially varying bidirectional reflectance distribution function – SVBRDF), denne funksjonen er ofte i bruk i algoritmer innen datagrafikk. Den definerer hvordan lys oppfører seg når det reflekteres fra en ugjennomsiktig overflate.

Genialiteten i denne rekonstruksjons-algoritmen sikrer at kvaliteten til 3d-rendringen ikke kompromitteres av at man bruker helt vanlige kameraer. Utstyret som ble benyttet i studiene inkluderte bl.a. et  Nikon D7000 DSLR kamera og mobilkameraet i en Nexus 5X.

Konklusjonen i studiet er at resultatene som foreligger ved bruk av denne metoden ikke ligger noe tilbake for langt dyrere kommersielle 3d innskanningssystemer, og dette vil komme til å gjøre rendring av 3d-objekter tilgjengelig for det vanlige publikum.

Forskningsrapporten «Practical SVBRDF Acquisition of 3D Objects with Unstructured Flash Photography» er forfattet av Giljoo Nam, Joo Ho Lee, Diego Gutierrez, og Min H. Kim.

Les mer

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Stratasys tester 3D-printet utstyr på månen

Stratasys har annonsert at de vil levere 3D-printede materialer til et kommende måneoppdrag for å teste ytelsen deres på månens overflate.
moon

Ny og lettere legering til bruk i romfarten

Forskere fra RMIT University har 3D-printet en titanstruktur som er 50 % sterkere enn den sterkeste legeringen med lignende tetthet som har blitt utviklet for romfartsapplikasjoner.
Jordan-Noronha-holding-a-sample-of-the-new-titanium-lattice-structure-3D-printed-in-cube-form.-Photo-via-RMIT-1024x772-1

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden