Forskere med metode for 3d-skanning med mobilkamera

Noen av gjenstandene som er gjenskapt i 3d ved hjelp av denne metoden. Bilde: ACM Transactions on Graphics

Forskere fra Korea og Spania har kommet opp med en metode for å skanne objekter i 3D med et vanlig kamera eller mobilkamera. Dette ble nylig lagt frem og presentert på en messe i Asia.

Forskere fra Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) og Universitetet i Zaragoza, Spania har vist en metode for å fange inn virkeligheten i 3d kun ved bruk av helt vanlige digitalkameraer og de kameraene man finner innebygd i smarttelefoner.

Funnene ble presentert på SIGGRAPH Asia 2018, en konferanse og messe for datagrafikk og interaktive teknologier.

Bringer 3d-skanning til allmenheten

Det har tidligere vært forskningsstudier som har vist forskjellige metoder for å rendre virkelige objekter i 3d, men forfatterne fra KAIST og Universitetet i Zaragoza mener at deres arbeider er de første som viser 3d-rendring av objekter i den virkelige verden som man ikke trenger dyrt spesialistutstyr til, og som samtidig gir bedre resultater i forhold til tidligere studier.

Forskerne lagde til dette prosjektet en algoritme som gjorde rendringen av 3d-objektet mulig. Algoritmen baserte seg på en matematisk funksjon kalt «romlig varierende toveis refleksjonsfordelingsfunksjon»  (spatially varying bidirectional reflectance distribution function – SVBRDF), denne funksjonen er ofte i bruk i algoritmer innen datagrafikk. Den definerer hvordan lys oppfører seg når det reflekteres fra en ugjennomsiktig overflate.

Genialiteten i denne rekonstruksjons-algoritmen sikrer at kvaliteten til 3d-rendringen ikke kompromitteres av at man bruker helt vanlige kameraer. Utstyret som ble benyttet i studiene inkluderte bl.a. et  Nikon D7000 DSLR kamera og mobilkameraet i en Nexus 5X.

Konklusjonen i studiet er at resultatene som foreligger ved bruk av denne metoden ikke ligger noe tilbake for langt dyrere kommersielle 3d innskanningssystemer, og dette vil komme til å gjøre rendring av 3d-objekter tilgjengelig for det vanlige publikum.

Forskningsrapporten «Practical SVBRDF Acquisition of 3D Objects with Unstructured Flash Photography» er forfattet av Giljoo Nam, Joo Ho Lee, Diego Gutierrez, og Min H. Kim.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3d-printet implantat reparerer skader på ryggmargen

Forskere fra University of California San Diego (UCSD) School of Medicine and Institute of Engineering in Medicine (IEM) har med hell 3d-printet et to millimeters ryggmargsimplantat for å reparere ryggmargskader hos rotter. Forskerne mener metoden også kan benyttes på mennesker.

Publisert av: 

Carbon utvider samarbeid med Ford

Carbon, som tidligere har vært regnet som er potensiell stor aktør innen bilindustrien kan nå ta ytterligere skritt i denne retningen. Bl.a. skal Ford Focus nå ha flere 3d-printede deler fra Carbon integrert i bilen, samt tilgjengelig som servicedeler.

Publisert av: 

3d-printlab på sykehus i New York

Det globale ortopedi-firmaet LimaCorporate har annonsert at de tar sikte på å åpne eget senter for 3d-printing på New York City’s Hospital for Special Surgery.

Publisert av: 

Munnstykke mater pellets på rekordtid

Storformatprinting kommer til å forandre hvordan man lager produkter i menneskelig størrelse, alt fra bord og stoler til industrielle og kommersielle applikasjoner. Nå er det lagd et munnstykke som gjør prosessen raskere.

Publisert av: 

Neutrogena lanserer 3d-printet ansiktsmaske

Neutrogena, amerikansk produsent av hudpleieprodukter, lanserer 3d-printede og personaliserte ansiktsmasker under navnet Neutrogena MaskiD. Du personaliserer ved å ta bilde av deg selv med smarttelefonen!

Publisert av: 

Trender for 2019

Colin Elkins er globalt ansvarlig for løsninger for tilvirkningsindustrien hos IFS. Her setter han ord på tre trender som han mener kommer til å sette sitt preg på produksjonsmarkedet i 2019.

Publisert av: 

Ny 3d-printer: MakerBot Method

MakerBot har lansert 3D-printeren Method – en printer som ligger i segmentet mellom skrivebordsprintere og profesjonelle 3D-printere. Den skal ha funksjoner som tidligere kun har vært tilgjengelig på industriprintere, og som profesjonelle brukere nå kan få til betydelig lavere kostnader.

Publisert av: 

Filament som ligner glass

Durabio anvendes allerede i biler og mobiltelefoner, nå er det tilgjengelig for 3d-printing og kan i visse tilfeller være enda bedre enn glass.

Publisert av: