Forskere med metode for 3d-skanning med mobilkamera

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 20 desember 2018
Noen av gjenstandene som er gjenskapt i 3d ved hjelp av denne metoden. Bilde: ACM Transactions on Graphics

Forskere fra Korea og Spania har kommet opp med en metode for å skanne objekter i 3D med et vanlig kamera eller mobilkamera. Dette ble nylig lagt frem og presentert på en messe i Asia.

Forskere fra Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) og Universitetet i Zaragoza, Spania har vist en metode for å fange inn virkeligheten i 3d kun ved bruk av helt vanlige digitalkameraer og de kameraene man finner innebygd i smarttelefoner.

Funnene ble presentert på SIGGRAPH Asia 2018, en konferanse og messe for datagrafikk og interaktive teknologier.

Bringer 3d-skanning til allmenheten

Det har tidligere vært forskningsstudier som har vist forskjellige metoder for å rendre virkelige objekter i 3d, men forfatterne fra KAIST og Universitetet i Zaragoza mener at deres arbeider er de første som viser 3d-rendring av objekter i den virkelige verden som man ikke trenger dyrt spesialistutstyr til, og som samtidig gir bedre resultater i forhold til tidligere studier.

Forskerne lagde til dette prosjektet en algoritme som gjorde rendringen av 3d-objektet mulig. Algoritmen baserte seg på en matematisk funksjon kalt «romlig varierende toveis refleksjonsfordelingsfunksjon»  (spatially varying bidirectional reflectance distribution function – SVBRDF), denne funksjonen er ofte i bruk i algoritmer innen datagrafikk. Den definerer hvordan lys oppfører seg når det reflekteres fra en ugjennomsiktig overflate.

Genialiteten i denne rekonstruksjons-algoritmen sikrer at kvaliteten til 3d-rendringen ikke kompromitteres av at man bruker helt vanlige kameraer. Utstyret som ble benyttet i studiene inkluderte bl.a. et  Nikon D7000 DSLR kamera og mobilkameraet i en Nexus 5X.

Konklusjonen i studiet er at resultatene som foreligger ved bruk av denne metoden ikke ligger noe tilbake for langt dyrere kommersielle 3d innskanningssystemer, og dette vil komme til å gjøre rendring av 3d-objekter tilgjengelig for det vanlige publikum.

Forskningsrapporten «Practical SVBRDF Acquisition of 3D Objects with Unstructured Flash Photography» er forfattet av Giljoo Nam, Joo Ho Lee, Diego Gutierrez, og Min H. Kim.

Siste nytt

Blått 3D-printmateriale for matvaresikkerhet

Franske Sculpteo, det digitale produksjonsselskapet og datterselskapet til BASF, har introdusert PA12 Blue, et nytt 3D-printmateriale utviklet spesielt for mathåndtering, tilberedning og lagring. Dette materialet er i samsvar med nøkkelforskrifter som EUs direktiver for mattrygghet og retningslinjer fra U.S. Food and Drug Administration (FDA), noe som gjør det gjeldende på tvers av andre bransjer med strenge sikkerhetsforskrifter.
blue3d-2

Standarder for 3D-printing i maritim- og offshoresektorene

International Association of Classification Societies (IACS), en organisasjon for tekniske standarder som dekker over 90 % av verdens lasteførende flåte, har publisert nye retningslinjer som tar sikte på å veilede bruken av 3D-printing i maritim- og offshoresektorene. "Recommendation 186" angir et standardisert rammeverk for kvalifisering, godkjenning og sertifisering av metalldeler produsert ved bruk av additiv produksjon (AM).
3D-Press-release-new-image-1024x535

Desktop Metal vant saken mot Nano Dimension

I januar meldte vi at Desktop Metal hadde anlagt ikke bare en, men to saker mot Nano Dimension. Nå foreligger utfallet, søksmålet har lyktes.
Nano-Dimension-5

Bambu Lab lanserer alt-i-ett-maskin

Den kinesiske 3D-printerprodusenten Bambu Lab slipper den nye H2D-modellen, som i tillegg til 3D-printing også kan ha funksjoner for lasergravering, plotting og skjæring.
Bambu-Lab-H2D-1024x683

Les mer

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

Ny test: Form 4 printer feilfritt 99 ganger av 100

Et uavhengig testinstitutt har testet Formlabs Form 4 for utskriftsnøyaktighet. Resultatene viser en suksessrate på 99 prosent, som er betydelig høyere enn sammenlignbare modeller på markedet.
Formlabs_Form_4_-_1-1024x683

Advarer mot farlige damper og nanopartikler fra 3D-printere

Den svenske Kemikalieinspektionen har gitt ut informasjon om at 3D-printere som skriver ut med plastfilamenter avgir farlige damp- og nanopartikler. Stoffer som kan være helseskadelige for brukeren.
Genre-FDM-Prusa

Ny rask 3D-printingprosess: DIP - Dynamic Interface Printing

En radikalt ny og utrolig rask 3D-utskriftsprosess er utviklet: Dynamic Interface Printing, eller "DIP".
DIP1