Forskere med metode for 3d-skanning med mobilkamera

Noen av gjenstandene som er gjenskapt i 3d ved hjelp av denne metoden. Bilde: ACM Transactions on Graphics

Forskere fra Korea og Spania har kommet opp med en metode for å skanne objekter i 3D med et vanlig kamera eller mobilkamera. Dette ble nylig lagt frem og presentert på en messe i Asia.

Forskere fra Korean Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) og Universitetet i Zaragoza, Spania har vist en metode for å fange inn virkeligheten i 3d kun ved bruk av helt vanlige digitalkameraer og de kameraene man finner innebygd i smarttelefoner.

Funnene ble presentert på SIGGRAPH Asia 2018, en konferanse og messe for datagrafikk og interaktive teknologier.

Bringer 3d-skanning til allmenheten

Det har tidligere vært forskningsstudier som har vist forskjellige metoder for å rendre virkelige objekter i 3d, men forfatterne fra KAIST og Universitetet i Zaragoza mener at deres arbeider er de første som viser 3d-rendring av objekter i den virkelige verden som man ikke trenger dyrt spesialistutstyr til, og som samtidig gir bedre resultater i forhold til tidligere studier.

Forskerne lagde til dette prosjektet en algoritme som gjorde rendringen av 3d-objektet mulig. Algoritmen baserte seg på en matematisk funksjon kalt «romlig varierende toveis refleksjonsfordelingsfunksjon»  (spatially varying bidirectional reflectance distribution function – SVBRDF), denne funksjonen er ofte i bruk i algoritmer innen datagrafikk. Den definerer hvordan lys oppfører seg når det reflekteres fra en ugjennomsiktig overflate.

Genialiteten i denne rekonstruksjons-algoritmen sikrer at kvaliteten til 3d-rendringen ikke kompromitteres av at man bruker helt vanlige kameraer. Utstyret som ble benyttet i studiene inkluderte bl.a. et  Nikon D7000 DSLR kamera og mobilkameraet i en Nexus 5X.

Konklusjonen i studiet er at resultatene som foreligger ved bruk av denne metoden ikke ligger noe tilbake for langt dyrere kommersielle 3d innskanningssystemer, og dette vil komme til å gjøre rendring av 3d-objekter tilgjengelig for det vanlige publikum.

Forskningsrapporten «Practical SVBRDF Acquisition of 3D Objects with Unstructured Flash Photography» er forfattet av Giljoo Nam, Joo Ho Lee, Diego Gutierrez, og Min H. Kim.

Publisert av: 

Del denne artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Ny 3d-printer for dentalbransjen

Den amerikanske 3d-printerleverandøren Stratasys slapp nylig et hint om deres kommende 3d-printer for dentalbransjen på sitt nettsted. J720 skal ifølge Stratasys komme til å kunne 3d-printe realistiske modeller.

Publisert av: 

Fem grunner til at firmaene velger å benytte servicebyråer

Additiv tilvirkning i metall er populært, men flere sluttbrukere nøler med å starte opp med egen produksjon av 3d-printede metalldeler i eget hus. Dette er en fordel for servicebyråer som spesialiserer seg på å 3d-printe på oppdrag for andre. Denne artikkelen peker på fem faktorer som gjør at enkelte servicebyråer planlegger å doble antallet metallprintere i 2019.

Publisert av: 

Intervju: Kvinner i 3d-printing

For fem år siden grunnla Nora Touré organisasjonen Women in 3D Printing som arbeider for mangfold i den additive tilvirkningsindustrien.

Publisert av: 

Ny storformatprinter fra Massivit

Produsenten av storformat 3d-printere Massivit lanserer en ny modell. Massivit 1800 Pro er en oppgradert utgave av deres tidligere Massivit 1800.

Publisert av: 

3d-print i Oscarvinnende film

3d-printing ble benyttet under kostymedesignet for den Oscarbelønnede amerikanske filmen Black Panther. Kostymet har også høstet priser på andre gallaer.

Publisert av: 

Sikrer seg med sertifiseringer

Digital Metal kan meddele at deres binder jetting metallsystem, DM P2500, UL-sertifiseres. Og i tillegg lanserer de for tiden to nye legeringer som tåler høye temperaturer.

Publisert av: 

USA: Hær og marine tar i bruk 3d-printing i felten

Den amerikanske hær og marine tar ombord 3d-printing for å sette fart på sine operasjoner. Over en 28-måneders periode skal marinens USS George HW Bush (CVN 77) hangarskip oppgraderes med både konvensjonelle og 3d-printede deler.

Publisert av: 

Vant pris for verktøystål

En 3d-printet ståltype, som er i stand til å produsere verktøy som kan skjære gjennom titan, har vunnet en pris på $15 tusen australske dollar for en doktorgradskandidat på RMIT Universitetet i Melbourne.

Publisert av: 

Svenskene satser videre på utdanning

Siden 2016 har nærmere et 40-talls 3d-printingspesialister fått utdannelse i Esløv i Sverige i et prøveprosjekt. Nå forlenges tilbudet i nye to år. – Det skal finnes utdannede folk med rett kompetanse når behovet oppstår – ikke noen år inn på 20-tallet, skriver skolen i sin utdanningsplan.

Publisert av: