Video: 3d-printet betonghus i Nederland

De første leietakerne har nå fått flytte inn i sine 3D-printede hus i Eindhoven. Foto: Pressebilde

Under den nederlandske designuken i 2016 ble det lagt frem planer for fem hus i Eindhoven som skulle produseres helt i betong og med additiv tilvirkning. I månedsskiftet april – mai 2021 fikk de første leietakerne nøkkelen til det nye kampesteinformede huset.

Hensikten med Project Milestone, som prosjektet heter, er å vise at det er mulig å bygge bærekraftig med 3D-printet betong fordi det bruker mindre materiale og at det kan være en rask og fleksibel måte å løse boligmangelen på. Det er flere eksempler på hvordan AM-teknologi brukes til å bygge hjem, blant annet Tecla-prosjektet i Italia og Mighty Buildings planer for et helt boligområde i Sør-California.

I følge initiativtakerne er Project Milestone det første kommersielle boligprosjektet med betonghus produsert gjennom 3D-printing. Det første huset består av 24 forskjellige betongelementer laget med storskala 3D-printere i Eindhoven. Elementene er deretter satt sammen på stedet sammen med blant annet tak og vinduer.

Neste hus bygges i flere etasjer
Huset er totalt 94 kvadratmeter og består av kjøkken, stue, bad og to soverom. Det ligger i Meerhoven-området i nederlandske Eindhoven. Med tanke på at det er et naturskjønt område, har arkitekten gitt husene form av steinblokker som passer godt sammen med omgivelsene.

De resterende fire husene skal bygges etter hverandre for å lære av prosessen. Det som er neste som står for tur betyr nye utfordringer ettersom det skal bygges i flere etasjer.

– Ved å produsere isolerte og selvbærende veggelementer som er bøyd i tre plan, har vi tatt viktige skritt i dette prosjektet for å videreutvikle additiv tilvirkning med betong i byggebransjen. Sammen med alle partnere har vi fullført en utfordrende prosess og realisert et veldig spesielt hjem, sier Bas Huysmans, administrerende direktør i Saint Gobain Weber Benelux, som har utviklet den spesielle betongmørtelen som ble brukt i produksjonen.

Eiendomseieren er selskapet Vesteda, som leier ut husene til privatpersoner. Prosjektet er et samarbeid mellom byen Eindhoven, Eindhoven Tekniske Universitet, Van Wijnen, Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda og Witteveen + Bos.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Utgir egne filamenter av rPLA

Etter et års produktutvikling, gir svenske Lostboyslab sammen med Reflow nå ut to filamentkolleksjoner av resirkulert PLA for 3D-utskrift med FDM. Samlingene består av totalt tolv forskjellige matte farger og målgruppen er profesjonelle brukere som designere, interiørarkitekter og arkitekter.

Publisert av: