Video: 3d-printet betonghus i Nederland

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 5 mai 2021
De første leietakerne har nå fått flytte inn i sine 3D-printede hus i Eindhoven. Foto: Pressebilde

Under den nederlandske designuken i 2016 ble det lagt frem planer for fem hus i Eindhoven som skulle produseres helt i betong og med additiv tilvirkning. I månedsskiftet april – mai 2021 fikk de første leietakerne nøkkelen til det nye kampesteinformede huset.

Hensikten med Project Milestone, som prosjektet heter, er å vise at det er mulig å bygge bærekraftig med 3D-printet betong fordi det bruker mindre materiale og at det kan være en rask og fleksibel måte å løse boligmangelen på. Det er flere eksempler på hvordan AM-teknologi brukes til å bygge hjem, blant annet Tecla-prosjektet i Italia og Mighty Buildings planer for et helt boligområde i Sør-California.

I følge initiativtakerne er Project Milestone det første kommersielle boligprosjektet med betonghus produsert gjennom 3D-printing. Det første huset består av 24 forskjellige betongelementer laget med storskala 3D-printere i Eindhoven. Elementene er deretter satt sammen på stedet sammen med blant annet tak og vinduer.

Neste hus bygges i flere etasjer
Huset er totalt 94 kvadratmeter og består av kjøkken, stue, bad og to soverom. Det ligger i Meerhoven-området i nederlandske Eindhoven. Med tanke på at det er et naturskjønt område, har arkitekten gitt husene form av steinblokker som passer godt sammen med omgivelsene.

De resterende fire husene skal bygges etter hverandre for å lære av prosessen. Det som er neste som står for tur betyr nye utfordringer ettersom det skal bygges i flere etasjer.

– Ved å produsere isolerte og selvbærende veggelementer som er bøyd i tre plan, har vi tatt viktige skritt i dette prosjektet for å videreutvikle additiv tilvirkning med betong i byggebransjen. Sammen med alle partnere har vi fullført en utfordrende prosess og realisert et veldig spesielt hjem, sier Bas Huysmans, administrerende direktør i Saint Gobain Weber Benelux, som har utviklet den spesielle betongmørtelen som ble brukt i produksjonen.

Eiendomseieren er selskapet Vesteda, som leier ut husene til privatpersoner. Prosjektet er et samarbeid mellom byen Eindhoven, Eindhoven Tekniske Universitet, Van Wijnen, Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda og Witteveen + Bos.

Les mer

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch