EU-millioner for å foredle 3D-printet "fisk"

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 1 februar 2023
Pengene fra EU skal brukes til å optimalisere sopp-proteinet for 3D-printing. Foto: Pressebilde

Det svenske matteknologiselskapet Mycorena og østerrikske Revo Foods har mottatt 15 millioner kroner i tilskudd fra EU for å videreutvikle 3D-printet mat med mykoprotein.

I fjor annonserte Mycorena og Revo Foods at de hadde inngått et forskningssamarbeid med mål om å utvikle veganske fisk- og skalldyralternativer. Nå har EU bevilget midler for å drive prosjektet videre og for å kommersialisere de aktuelle produktene. Dette opplyses det om i en pressemelding.

Fremfor alt handler det om å optimalisere sopp-proteinet for 3D-printing. Mycorena har utviklet en prosess for å behandle proteinet og skreddersy dets strukturelle egenskaper, og har søkt patent på denne prosessen. Den fibrøse strukturen til proteinet gjør det mulig å imitere den myke teksturen til fiskefibre på en unik måte.

– I Mycorena streber vi hele tiden etter å bli bedre. Derfor er det en naturlig del av prosessen vår å fortsette å forbedre teknologien vår for å passe behovene til neste generasjon matprodukter, sier Kristina Karlsson, FoU-sjef i Mycorena.

Les mer om samarbeidet mellom Mycorena og Revo Foods her.

Mykoproteinet skal kunne brukes til å 3D-printe for eksempel lakselignende fileter. Foto: Pressebilde/Revo Foods

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Verdens høyeste 3D-printede tårn bygges i alpeby

I den lille sveitsiske landsbyen Mulegns bygges for tiden det som skal bli verdens høyeste 3D-printede struktur. Med sin spektakulære arkitektur og utsikt vil det hvite tårnet – Tor Alva – bli et attraktivt reisemål i regionen.
Tor-Alva

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Siste nytt

Saab Dynamics og Freemelt innleder samarbeid

Freemelt har fått en ordre fra Saab Dynamics om en forstudie om materialprosessutvikling av komplekse materialer for nye innovative løsninger innen forsvarsindustrien.
Freemelt-2-1-1024x683-1

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

3DVerkstan utvider porteføljen med Caracol

3DVerkstan har startet et samarbeid med Caracol angående deres system for storskala additiv produksjon med roboter.
Caracol-1024x669

Sandvik legger ned sitt senter for additiv produksjon

I november i fjor bestemte svenske Sandvik seg for å revidere strategien for forretningsområdet Additive Manufacturing. Det betyr at produksjonen av 3D-printede metalldeler i Sandviken avvikles.
sandvikadditivemanufacturingcentersandvikensweden