3D-printet laks kommer i butikkene

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 21 september 2023
Den 3D-printede laksefileten er tilgjengelig for kjøp fra oktober. Men du må til Sverige for å få kjøpt. Foto: Pressefoto/collage

I løpet av høsten lanseres en 3D-printet vegansk laksefilet på markedet. Men det er det svenske markedet. Filéten er laget av mykoprotein utviklet av det svenske firmaet Mycorena.

3DP Norge skrev i fjor høst at Mycorena og Revo Foods hadde startet et forskningssamarbeid med mål om å utvikle veganske alternativer til fisk og skalldyr. Nå kommer det første produktet på markedet.

Bak produktet står det østerrikske matteknologiselskapet Revo Foods og matvaregiganten Rewe. Ifølge selskapene vil laksefileten være den første 3D-printede maten i verden som selges i butikk, en viktig milepæl for teknologien og 3D-printet mat. Et første skritt i å skalere opp teknologien til industrielle volumer med flere 3D-printede matprodukter.

«The Filet». Foto: Pressebilde
«Spille en nøkkelrolle i fremtidens mat»

Produktet heter «The Filet – Inspirerad av lax» og hovedingrediensen er Promyc, et mykoprotein utviklet av Mycorena basert på trådformet sopp med en naturlig kjøttlignende struktur. Den skal inneholde alle essensielle aminosyrer, sunne fibre bestående av betaglukaner, B-vitaminer og viktige mineraler som sink og kalsium. Det skriver Mycorena i en pressemelding.

– Samarbeidet mellom Revo og Mycorena muliggjorde tilpasningen av Promyc-produksjonsprosessen for å oppnå de nødvendige egenskapene egnet for Revos 3D-MassFormer-teknologi og andre 3D-printverktøy. Med dette er Mycorenas mycoprotein-produkter fullt tilpasset en fremvoksende produksjonsteknologi som vi tror vil spille en nøkkelrolle i fremtidens mat, sa Paulo Teixeira, Chief Innovation Officer i Mycorena i en uttalelse.

Masseproduksjon av 3D-printet mat

Revo Foods har utviklet en ny ekstruderingsteknologi som muliggjør en fullstendig integrering av fett i en fibermatrise, dette for å oppnå den typiske følelsen og de saftige fibrene som finnes i blant annet fiskefileter. Selskapet har søkt patent på sin 3D-MassFormer-teknologi, som det hevder er den første kontinuerlige produksjonsprosessen som er i stand til å masseprodusere 3D-printet mat.

– Med milepælen med å oppnå 3D-printet mat i industriell skala, går vi inn i en ny matrevolusjon, en tid hvor mat kan produseres helt etter kundens behov. Vi lager ikke bare et vegansk alternativ; vi former en ny fremtid for matproduksjon, sier Robin Simsa, administrerende direktør i Revo Foods.

«The Filet» selges via den europeiske kjeden Rewe/Billas butikker. I Sverige vil produktet være tilgjengelig for bestilling fra Revo Foods nettside fra 1. oktober.

Les mer

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Massivit solgte femten 3D-printere i storformat på Drupa

Under Drupa-messen lansertes Massivit 3000, selskapets nyeste storskala 3D-printer i produktlinjen Gel Dispensing Printing, beregnet for høyhastighets produksjon av store deler, og de fikk 15 bestillinger på sine maskiner der og da.
Massivit 3000

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Siste nytt

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch

Vinnerne i TCT Awards kåret

I forbindelse med TCT 3Sixty-messen i Birmingham ble årets utgave av TCT Awards 2024 avgjort, som fremhever bransjens beste i elleve ulike kategorier. I tillegg ble tre personer innlemmet i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_110-1024x698

Audi Sport sparer flere uker på å 3D-printe verktøy

Da den nye elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseres, trengte Audi-fabrikken i Heilbronn, Tyskland, raskt å skaffe 200 verktøy, jigger og fiksturer. Løsning? 3D-printing og programvare for design-automatisering.
Audi-Trinckle-0H6A1913-1024x683

Inspirert til nye farger av powertools

Inspirert av fargene på powertools fra merker som Ryobi, Dewalt, Makita og Milwaukee introduserer add:north nye farger i sitt sortiment for X-PLA tråder.
addnorth_xpla-matt