Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Per Hjort driver sitt eget firma Creativity by PH i Helsingborg, som gjør alle tenkelige printjobber, alt fra støpeformer til høyttalere og kunstprosjekter. Han har allerede et samarbeid med Ateljé Lyktan og ble spurt om han kunne 3D-printe en gigantisk Bumling.
– Jeg sa ja uten egentlig å tenke meg om, sier Per Hjort.
Den ferdige lampen veier totalt 4,5 tonn og bare den store runde lampeskjermen veier 366 kilo. Til å trykke de største delene fikk Per hjelp av bransjekollega Christian Magnusson i Addict3d, som koblet ham med en av kundene deres, norske Norrde, som 3dp Norge har skrevet om tidligere. De har en stor robotskriver som består av en ABB-robot med en ekstruder montert på en bane. Norrde har trykket lampeskjermen og sokkelen. Andre deler har Per produsert selv i sine maskiner. I tillegg til lampeskjerm og sokkel har ting som rutenett, reflektor og dekselhette/benk også blitt 3D-printet. Lampen er montert på en metallstang og måler totalt 5,5 meter i høyden.
Utfordringer i trykkeprosessen
Prosjektet har tatt totalt ni måneder fra idé til ferdig produkt. Selve utskriftsjobben av de store delene tok bare et par dager fordi Norrde har en ekstruder som kan komme gjennom 55 kilo pellets i timen. De mindre delene inkluderte totalt 200 kilo materiale og ble trykket på cirka 2,5 uker.
– Mange har vært involvert i prosjektet og det har vært mye å tenke på. Det ville bli gjort beregninger for styrke og vindmotstand, og både lyd- og lysingeniører har vært involvert. Når det gjelder selve utskriftsjobben, har det også vært mange utfordringer underveis, blant annet å kontrollere temperaturen i ekstruderen og tørkingen av materialet, sier Per Hjort.
At det var 3D-printing handlet om at det var den mest kostnadseffektive måten å produsere lampen på. Holdbarhet var også et viktig aspekt og alt materialet er resirkulert transparent PETG som etterpå er malt i et melert rød-oransje mønster.
– Alternativet var å lage en form i glassfiber og da kunne vi like gjerne 3D-printe lampen direkte, sier Per.
Discolys til ABBA-musikk
Lampen er malt av Helsingborgs byhagearkitekt Martin Hadmyr i spreke RAL-farger: Traffic Orange, Traffic Yellow og Traffic Red. Den har også en rekke funksjoner, som å spille en ABBA-sang hvert kvartal med synkroniserte discolys. Et innebygd batteri muliggjør også en bluetooth-funksjon for å spille av din egen musikk i løpet av dagen. Lampen skinner i et jevnt lys fra kl 21 om kvelden til kl 9 morgenen etter.
For Per Hjort er prosjektet over ettersom Bumlingen er ferdig og levert. Nå er det en som ligger i Mariaparkområdet i Helsingborg, men siden den er mobil, er tanken at den skal flyttes rundt til forskjellige steder.
– Det er den eneste i sitt slag og så vidt jeg vet er det den største 3D-printede lampen i verden.
Flytting til egne lokaler
Et annet eksempel på et litt annerledes prosjekt som Per Hjort har gjort i det siste er en 2 x 3 meter modell av et nytt sykehus i Malmö. Det er et samarbeid med White Arkitekter og inkluderer både FDM og harpikstrykk.
– Jeg driver med mange forskjellige typer prosjekter, på godt og vondt. Ordet har spredt seg og jeg har måttet investere i større og større maskiner, forhåpentligvis fordi kundene synes jeg gjør en god jobb.
Nå venter neste prosjekt: flytting til egne lokaler i industriområdet Gåsebäck i Sør-Helsingborg, som får plass til Pers to Modix-skrivere og ti RatRig-skrivere.
– Det gleder jeg meg veldig til fordi jeg har jobbet hjemmefra før. Lokalene er på 70 kvadratmeter så jeg har plass til både maskiner og showroom, sier Per Hjort.