Student fikk firma til å satse på 3d-printing

Nenad Dordevic med tre stk nyprintede detaljer som skal prøves i kommende prototyper.

Nenad Dordevic valgte å ta skrittet og studerte til 3d-printingspesialist. På hans arbeidsplass Alfdex i Landskrona i Sverige har han med hjelp av 3d-printing vist ledelsen hvordan produksjonen kan bli mer effektiv.

Nenad Dordevic arbeidet tidligere som konstruktør i Serbia. Men i Sverige opplevde han det vanskelig å finne en jobb på samme nivå. Han havnet i produksjonen på Alfdex – et firma som lager vevhusgasseparatorer for dieselmotorer. Her jobbet også Tony Petersson, facility manager og styreleder i yrkeshøyskoleutdanningen i Esløv, som oppfordret Nenad å søke på utdannelsen som 3d-printingspesialist.

– Utdannelsen viste meg mange ulike muligheter med 3d-teknikken og det var som et koldtbord av teknikker, materialer, maskiner og metoder å plukke fra. Jeg valgte ut noen områder som passet inn her (på Alfdex) og planla for å gjøre en presentasjon av det jeg hadde lært meg og hvilken nytte 3d-teknikken kan gjøre for firmaet, forteller Nenad.

I forbindelse med at Nenad skulle gjøre sin praksis på foretaket så valgte han å forbedre en fikstur som tidligere hadde kostet 20 000 kroner og tatt seks uker å fremstille. Han forbedret designet slik at den ble modulær og kunne passe til flere ulike modeller. Delen kunne deretter printes ut på 10 timer og kostnaden landet på rett over 1 000 kroner. På denne måten ble den 200 prosent mer effektiv å bruke, ifølge Nenad. For å demonstrere dette for ledelsen holdt Nenad en presentasjon for Alfdexs ledelse, og denne fikk positiv feedback.

– Firmaet har kunnet øke sine aktiviteter rundt 3d-printing, både hva angår mengde og metoder. I dag printer vi betydelig oftere og mer komplekse komponenter enn tidligere, for eksempel grippers og fiksturer, komponenter som typisk har vært bearbeidet og tilvirket tidligere, forteller Nenads sjef Jesper Nilsson og forklarer:

– Fordelene i tillegg til lavere kostnader er hastigheten som vi kan utføre forbedringer og teste ulike løsninger på.

Robotcelle med adskillige 3d-printede detaljer, blant annet robotens gripedon.

Planlegger å kjøpe flere maskiner
Fra Nenads side var forventningene å øke firmaets mulighet til å utnytte 3d-printing innen produksjon og produktutvikling. Under reisens gang og frem til i dag har det vokst frem flere ideer om hvordan firmaet kan utnytte teknikken.

I prinsippet har Nenad fått frie hender til å utvikle 3d-printing hos sitt firma. Før han utdannet seg til 3d-printspesialist var det tre enklere FDM-printere som ble sparsomt brukt hos Alfdex. I dag har de fire maskiner og utreder ytterligere innkjøp av avanserte maskiner. Ytterligere tre ansatte planlegger nå å søke på denne utdannelsen, noe Nenad anbefaler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Re-arrangerer celler for bioprinting

Forskere ved universitetet i North Carolina har utviklet en metode for å arrangere rekkefølgen på cellene i 3d-bioprintede geleer. Med denne metoden er hensikten å forbedre samsvaret mellom kunstig lagd cellevev og sine tilsvarende biologiske vev. Formålet er at disse vevene deretter kan benyttes til å behandle vanlige skader.

Publisert av: 

Protolabs lanserer tjeneste for 3d-printede kobberdeler

Protolabs har lansert en 3d-printing tjeneste for kobber, som nå tilbyr kobberdeler som er dels additivt tilvirket og dels maskinelt bearbeidet. Ved å tilby denne tjenesten forsøker Protolabs å fylle et behov i markedet for tilbydere av kobberdeler, som ofte prototypes eller produseres rent maskinelt på subtraktive måter.

Publisert av: 

Formlabs slipper to nye printere

Formlabs har lansert to nye 3d-printere for industriell bruk, Form 3 og Form 3L. – De benytter seg av en ny unik SLA-teknikk som kalles LFS, sier Daniel Ljungstig, adm dir for 3DVerkstan som er Formlabs svenske forhandler.

Publisert av: 

Pantone-sertifisering til to Stratasys-printere

To av PolyJet 3d-printerne fra Stratasys har blitt validert av Pantone, som er global autoritet og standardiseringsekspert på farger for designindustrien. Med dette har Stratasys integrert Pantone sitt fargestyringssystem inn i arbeidsflyten til modellene J735 og J750, noe som gjøre prosessen for å lage prototyper fargeekte.

Publisert av: 

3d-printer skal lokke skiltmakere

Den japanske printerprodusenten Mimaki lanserte sin første 3d-printer i slutten av 2017. Det var en maskin basert på en inkjet-teknikk. Nå har selskapet funnet tiden inne til å lansere ytterligere en maskin, denne gangen i bordmodell med en annen type teknologi.

Publisert av: 

Spytt og urin – basis for fremtidens sushi?

Sugen på sushi? Det japanske selskapet Open Meals har kommet på et helt nytt konsept for å kombinere vitenskap med menneskenes individuelle behov. Med hjelp av 3d-print skal foretaket skreddersy sushi basert på biologiske prøver som for eksempel spytt, urin eller avføring.

Publisert av: 

Ikea gjør det lettere med 3d-print

Ikea har lansert en produktserie for personer med funksjonsvariasjoner. Noen av disse produktene kan man laste ned CAD-filene til og selv foreta 3d-printingen.

Publisert av: 

Arkitektur med ny tankegang

For arkitekter er det flere fordeler med å ta i bruk additiv tilvirking. Ifølge det tyske bygge- og teknologiforetaket Aectual som 3d-printer for arkitekter, begynner printing i de større formatene å forlate sin eksperimentelle fase og entre den virkelige verden.

Publisert av: 

Årets Wohlers Report er her

Nå er 2019-utgaven av den ledende rapporten om 3d-printbransjen her. Wohlers Report viser at additiv tilvirkning fortsetter som en trend med mange nye aktører, og et marked med investeringer som omfatter flere hundre millioner dollar.

Publisert av: 

Dyrk din egen kaffekopp med 3d-printing

Å erstatte plastkopper med plastformer høres kanskje snålt ut, men det er nettopp dette som er idéen til et firma i Brooklyn, New York. Kaffekoppene er plantebaserte og kan med god samvittighet kastes etter bruk. Råmaterialet dyrker du selv!

Publisert av: 

Student fikk firma til å satse på 3d-printing

Nenad Dordevic valgte å ta skrittet og studerte til 3d-printingspesialist. På hans arbeidsplass Alfdex i Landskrona i Sverige har han med hjelp av 3d-printing vist ledelsen hvordan produksjonen kan bli mer effektiv.

Publisert av: