Student fikk firma til å satse på 3d-printing

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 21 mars 2019
Nenad Dordevic med tre stk nyprintede detaljer som skal prøves i kommende prototyper.

Nenad Dordevic valgte å ta skrittet og studerte til 3d-printingspesialist. På hans arbeidsplass Alfdex i Landskrona i Sverige har han med hjelp av 3d-printing vist ledelsen hvordan produksjonen kan bli mer effektiv.

Nenad Dordevic arbeidet tidligere som konstruktør i Serbia. Men i Sverige opplevde han det vanskelig å finne en jobb på samme nivå. Han havnet i produksjonen på Alfdex – et firma som lager vevhusgasseparatorer for dieselmotorer. Her jobbet også Tony Petersson, facility manager og styreleder i yrkeshøyskoleutdanningen i Esløv, som oppfordret Nenad å søke på utdannelsen som 3d-printingspesialist.

– Utdannelsen viste meg mange ulike muligheter med 3d-teknikken og det var som et koldtbord av teknikker, materialer, maskiner og metoder å plukke fra. Jeg valgte ut noen områder som passet inn her (på Alfdex) og planla for å gjøre en presentasjon av det jeg hadde lært meg og hvilken nytte 3d-teknikken kan gjøre for firmaet, forteller Nenad.

I forbindelse med at Nenad skulle gjøre sin praksis på foretaket så valgte han å forbedre en fikstur som tidligere hadde kostet 20 000 kroner og tatt seks uker å fremstille. Han forbedret designet slik at den ble modulær og kunne passe til flere ulike modeller. Delen kunne deretter printes ut på 10 timer og kostnaden landet på rett over 1 000 kroner. På denne måten ble den 200 prosent mer effektiv å bruke, ifølge Nenad. For å demonstrere dette for ledelsen holdt Nenad en presentasjon for Alfdexs ledelse, og denne fikk positiv feedback.

– Firmaet har kunnet øke sine aktiviteter rundt 3d-printing, både hva angår mengde og metoder. I dag printer vi betydelig oftere og mer komplekse komponenter enn tidligere, for eksempel grippers og fiksturer, komponenter som typisk har vært bearbeidet og tilvirket tidligere, forteller Nenads sjef Jesper Nilsson og forklarer:

– Fordelene i tillegg til lavere kostnader er hastigheten som vi kan utføre forbedringer og teste ulike løsninger på.

Robotcelle med adskillige 3d-printede detaljer, blant annet robotens gripedon.

Planlegger å kjøpe flere maskiner
Fra Nenads side var forventningene å øke firmaets mulighet til å utnytte 3d-printing innen produksjon og produktutvikling. Under reisens gang og frem til i dag har det vokst frem flere ideer om hvordan firmaet kan utnytte teknikken.

I prinsippet har Nenad fått frie hender til å utvikle 3d-printing hos sitt firma. Før han utdannet seg til 3d-printspesialist var det tre enklere FDM-printere som ble sparsomt brukt hos Alfdex. I dag har de fire maskiner og utreder ytterligere innkjøp av avanserte maskiner. Ytterligere tre ansatte planlegger nå å søke på denne utdannelsen, noe Nenad anbefaler.

Les mer

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Krones printer deler og reservedeler med Ultimaker

Krones er en ledende produsent av komplette systemer for bryggerier, drikkevareprodusenter og matprodusenter. De har teamet opp med Ultimaker for å 3D-printe både deler og reservedeler til sine produksjonslinjer. På forespørsel printer de også deler lokalt for sine kunder.
krones1

Salg av The Industry Sweden etter konkurs

Produsenten The Industry Sweden, tidligere BLB Industries, er begjært konkurs. Et stort varelager i kombinasjon med hard konkurranse ble for mye for selskapet, mener konkursbestyreren.
Industry-Magnum-Formnext-1024x683

Ikea søker kreativ 3D-printingspesialist

Møbelgiganten Ikea har tidligere eksperimentert med 3D-printing. Nå vil selskapet ansette en spesialist innen 3D-printing for produktutvikling.
Flags-3-1024x683

Siste nytt

Stor fabrikk for 3D-printet mat innviet

Østerrikske Revo Foods har åpnet det de hevder er verdens største produksjonsanlegg for 3D-printet mat. Fabrikken i Wien skal kunne produsere 60 tonn i måneden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5-1024x683

Skyet værvarsel for AM-bransjen

I forkant av årets utgave av Formnext holdt arrangøren Mesago Messe Frankfurt et digitalt arrangement 10. oktober for å gi både en statusrapport om bransjen, men også informere om hva besøkende kan forvente av årets messe.
Formnext-1-1024x503

Print stort og hurtig med den nye Form 4L

For bare et halvt år siden ble Formlabs SLA-3D-printeren Form 4 sluppet. Nå lanseres en større versjon, Form 4L, med nesten fem ganger så stort byggvolum. Selskapet åpner også sin plattform for bruk av tredjeparts materialer.
Formlabs-2024_Form-4L-and-Form-4BL_Media_025-1024x683

AM Research: Tallene fra andre kvartal

Markedene for 3D-printing utgjorde 3,45 milliarder dollar i 2. kvartal 2024, en vekst fra år til år på 8,4 %; AM Research har publisert innsikt og synspunkter på tallene fra andre kvartal 2024 De mener seg å se at salget av 3D-printere ligger an til en økning på 30 prosent i 2025.
m-res-q2