Student fikk firma til å satse på 3d-printing

Nenad Dordevic med tre stk nyprintede detaljer som skal prøves i kommende prototyper.

Nenad Dordevic valgte å ta skrittet og studerte til 3d-printingspesialist. På hans arbeidsplass Alfdex i Landskrona i Sverige har han med hjelp av 3d-printing vist ledelsen hvordan produksjonen kan bli mer effektiv.

Nenad Dordevic arbeidet tidligere som konstruktør i Serbia. Men i Sverige opplevde han det vanskelig å finne en jobb på samme nivå. Han havnet i produksjonen på Alfdex – et firma som lager vevhusgasseparatorer for dieselmotorer. Her jobbet også Tony Petersson, facility manager og styreleder i yrkeshøyskoleutdanningen i Esløv, som oppfordret Nenad å søke på utdannelsen som 3d-printingspesialist.

– Utdannelsen viste meg mange ulike muligheter med 3d-teknikken og det var som et koldtbord av teknikker, materialer, maskiner og metoder å plukke fra. Jeg valgte ut noen områder som passet inn her (på Alfdex) og planla for å gjøre en presentasjon av det jeg hadde lært meg og hvilken nytte 3d-teknikken kan gjøre for firmaet, forteller Nenad.

I forbindelse med at Nenad skulle gjøre sin praksis på foretaket så valgte han å forbedre en fikstur som tidligere hadde kostet 20 000 kroner og tatt seks uker å fremstille. Han forbedret designet slik at den ble modulær og kunne passe til flere ulike modeller. Delen kunne deretter printes ut på 10 timer og kostnaden landet på rett over 1 000 kroner. På denne måten ble den 200 prosent mer effektiv å bruke, ifølge Nenad. For å demonstrere dette for ledelsen holdt Nenad en presentasjon for Alfdexs ledelse, og denne fikk positiv feedback.

– Firmaet har kunnet øke sine aktiviteter rundt 3d-printing, både hva angår mengde og metoder. I dag printer vi betydelig oftere og mer komplekse komponenter enn tidligere, for eksempel grippers og fiksturer, komponenter som typisk har vært bearbeidet og tilvirket tidligere, forteller Nenads sjef Jesper Nilsson og forklarer:

– Fordelene i tillegg til lavere kostnader er hastigheten som vi kan utføre forbedringer og teste ulike løsninger på.

Robotcelle med adskillige 3d-printede detaljer, blant annet robotens gripedon.

Planlegger å kjøpe flere maskiner
Fra Nenads side var forventningene å øke firmaets mulighet til å utnytte 3d-printing innen produksjon og produktutvikling. Under reisens gang og frem til i dag har det vokst frem flere ideer om hvordan firmaet kan utnytte teknikken.

I prinsippet har Nenad fått frie hender til å utvikle 3d-printing hos sitt firma. Før han utdannet seg til 3d-printspesialist var det tre enklere FDM-printere som ble sparsomt brukt hos Alfdex. I dag har de fire maskiner og utreder ytterligere innkjøp av avanserte maskiner. Ytterligere tre ansatte planlegger nå å søke på denne utdannelsen, noe Nenad anbefaler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Vinnerne av 3d-printing Industry Awards

Nettstedet 3d Printing Industry har latt sine lesere stemme over kandidater til flere forskjellige grener innen additiv tilvirkning og resultatene er klare.

Publisert av: 

Artec 3D med ny programvare

Artec 3D, som utvikler og lager håndskannere, slipper en oppgradering av sitt 3d-skanningsprogram Studio 13. Studio 14 kommer nå med en rekke nye funksjoner for bearbeidelse av 3d-data.

Publisert av: 

Drupa gjør plass for 3d-print

Trykkmessen Drupa i Düsseldorf den 16–26. juni 2020, får et spesielt konferanseprogram om additiv tilvirkning.

Publisert av: 

Sandvik 3d-printer med diamant

Sandvik har benyttet seg av additiv tilvirkning for å 3d-printe i diamantkompositt. Ifølge konsernet kan det komme til å revolusjonere hvordan industrien benytter det vanskeligste naturmaterialet på jorden.

Publisert av: 

Produksjonshastighet veier tungt

En undersøkelse som det internasjonale servicebyrået Protolabs nylig har gjennomført viser at produksjonshastigheten er et tungtveiende argument blant de som lever av å produsere ting.

Publisert av: 

EOS utvider materialporteføljen

Fire nye pulvere for metallprint. Det er hva den tyske 3d-teknikkleverandøren EOS nå utvider produktporteføljen sin med.

Publisert av: 

Desktop Metal og Indo-MIM girer opp

Desktop Metal inngår partnerskap med indiske Indo-MIM. Det strategiske samarbeidet skal ifølge partene føre til raskere produksjon for serietilvirking av metallkomponenter.

Publisert av: 

Fra grafisk bransje til 3d-printing

Fra trykkpresser til 3d-printere. ExOne, en global leverandør av 3d-printere og tilbehør, ansetter nå Charlie Grace i stillingen som kommunkasjonssjef. Med seg inn i foretaket tar han 25 års erfaring fra blant annet grafisk bransje.

Publisert av: 

Flere ser på å 3d-printe reservedeler

3d-teknikkleverandøren Protech var på plass under Plastteknik Nordic i Malmø den 8 – 9. mai for å møte kunder og diskutere hvilken retning bransjen tar. – Flere og flere ser på å 3d-printe reservedeler, jigger, fiksturer og målguider, sier Evald Ottosson, salgsansvarlig for Protech.

Publisert av: 

MakerBot slipper spesialmateriale

MakerBot utvider porteføljen med et nytt plastmateriale, i polymeren PETG. Dette er det første spesialmaterialet som skal slippes til en av foretakets nyeste 3d-printere på markedet, MakerBot Method.

Publisert av: