Student fikk firma til å satse på 3d-printing

Nenad Dordevic med tre stk nyprintede detaljer som skal prøves i kommende prototyper.

Nenad Dordevic valgte å ta skrittet og studerte til 3d-printingspesialist. På hans arbeidsplass Alfdex i Landskrona i Sverige har han med hjelp av 3d-printing vist ledelsen hvordan produksjonen kan bli mer effektiv.

Nenad Dordevic arbeidet tidligere som konstruktør i Serbia. Men i Sverige opplevde han det vanskelig å finne en jobb på samme nivå. Han havnet i produksjonen på Alfdex – et firma som lager vevhusgasseparatorer for dieselmotorer. Her jobbet også Tony Petersson, facility manager og styreleder i yrkeshøyskoleutdanningen i Esløv, som oppfordret Nenad å søke på utdannelsen som 3d-printingspesialist.

– Utdannelsen viste meg mange ulike muligheter med 3d-teknikken og det var som et koldtbord av teknikker, materialer, maskiner og metoder å plukke fra. Jeg valgte ut noen områder som passet inn her (på Alfdex) og planla for å gjøre en presentasjon av det jeg hadde lært meg og hvilken nytte 3d-teknikken kan gjøre for firmaet, forteller Nenad.

I forbindelse med at Nenad skulle gjøre sin praksis på foretaket så valgte han å forbedre en fikstur som tidligere hadde kostet 20 000 kroner og tatt seks uker å fremstille. Han forbedret designet slik at den ble modulær og kunne passe til flere ulike modeller. Delen kunne deretter printes ut på 10 timer og kostnaden landet på rett over 1 000 kroner. På denne måten ble den 200 prosent mer effektiv å bruke, ifølge Nenad. For å demonstrere dette for ledelsen holdt Nenad en presentasjon for Alfdexs ledelse, og denne fikk positiv feedback.

– Firmaet har kunnet øke sine aktiviteter rundt 3d-printing, både hva angår mengde og metoder. I dag printer vi betydelig oftere og mer komplekse komponenter enn tidligere, for eksempel grippers og fiksturer, komponenter som typisk har vært bearbeidet og tilvirket tidligere, forteller Nenads sjef Jesper Nilsson og forklarer:

– Fordelene i tillegg til lavere kostnader er hastigheten som vi kan utføre forbedringer og teste ulike løsninger på.

Robotcelle med adskillige 3d-printede detaljer, blant annet robotens gripedon.

Planlegger å kjøpe flere maskiner
Fra Nenads side var forventningene å øke firmaets mulighet til å utnytte 3d-printing innen produksjon og produktutvikling. Under reisens gang og frem til i dag har det vokst frem flere ideer om hvordan firmaet kan utnytte teknikken.

I prinsippet har Nenad fått frie hender til å utvikle 3d-printing hos sitt firma. Før han utdannet seg til 3d-printspesialist var det tre enklere FDM-printere som ble sparsomt brukt hos Alfdex. I dag har de fire maskiner og utreder ytterligere innkjøp av avanserte maskiner. Ytterligere tre ansatte planlegger nå å søke på denne utdannelsen, noe Nenad anbefaler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


3D-printet tankestyrt kjole

Den nederlandske FashionTech-designeren Anouk Wipprecht lanserte tidligere denne måneden en 3D-printet, tankekontrollert kjole! Lanserningen foregikk i Østerrike på Ars Electronica Festival, Europas største festival for kunst, teknologi og samfunn.

Publisert av: