Forskere med bio-robot

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 11 mai 2020
Metodikken for å bygge en «spinobot» fra ryggmargen og C2C12 myoblasts. Foto via universitetet i Illinois.

Ved å kombinere et 3D-printet hydrogel skjelett med ryggmargen fra en rotte har forskere ved universitetet i Illinois lagd en «gående» bio-robot.

Forskere fra universitetet i Illinois har med hell satt sammen et 3D-printet hydrogel-skjelett med ryggmargen til en rotte for å skape en funksjonell gående ‘spinobot’.

Den nye metoden for å drive bio-roboten innebærer påføring av glutamat, en nevrotransmitter som frigjøres av nerveceller i hjernen, som en stimulans til å drive en mønstret muskelsammentrekning i rotteryggmargen, som igjen beveger botens ‘føtter.’

Ikke bare fører denne metoden bevegelse, men spinoboten ser ut til å etterligne den delvise utviklingen av det perifere nervesystemet (PNS). Dette kan tjene til å utvide potensialet for fremtidige konstruksjoner som benytter ryggmargens sensoriske innganger som kontrollmekanismer.

Man har tidligere forsøkt å lage bio-roboter ved å kombinere de med rotters hjerter, der kontraksjoner i hjertemuskelen skulle føre til bevegelse i skjelettet. Japanske forskere lagde noen krabbeliknende roboter i 2007 med denne teknikken, men hjertene måtte konstant tilføres næring.

Du kan lese mer om dette hos 3DprintingIndustry.com

Les mer

3D-printer i lommeformat

Forskere ved MIT og University of Texas i Austin har utviklet en brikkebasert 3D-printer som er omtrent på størrelse med en mynt. Denne unike lille tingesten skal for eksempel kunne brukes til rask prototyping på farten.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Forskning på AM med dupleks rustfritt stål

Hvordan kan dupleks rustfritt stål brukes optimalt både for lasersveising og additiv produksjon? Amir Baghdadchis fra Högskolan Väst i Sverige søkte svaret på det spørsmålet i sin doktoravhandling.
Amir-Baghdadchi-doktor-i-produktionsteknologi-1024x682

Nordens første testbed for 3D-printet betong

I slutten av april innviet forskningsinstituttet RISE et test- og demomiljø for 3D-printet betong. En unik investering som vil akselerere industriell bruk av teknologien og bane vei for en mer bærekraftig byggebransje i Sverige.
RISE-kollage-768x504

Kameleon inspirerte flerfarget 3D-print

Med inspirasjon fra kameleonens evne til å endre farge, har et team av amerikanske forskere utviklet et fargeskiftende blekk for flerfarget 3D-utskrift.
Chameleon-Colors-Coauthors

Siste nytt

3D-printede priser i Scandinavian Touring Car Championship

Da årets første STCC-konkurranse ble avgjort nylig, mottok de tre øverste på pallen trofeer som ble 3D-printet med gull-, sølv- og bronsefarget filament.
stccZ62_2506x-1024x682

BigRep med flere høytemperaturmaskiner

Tyske BigRep lanserte nylig ikke bare én, men tre nye 3D-skrivere for utskrift i høye temperaturer. Utgivelsen er et resultat av selskapets oppkjøp av HAGE3D, som ble annonsert i fjor høst.
IPSO105_inFormnext2023-1024x683

Skriver ut korallrev og parkourbane

Concrete Print bygde det første 3D-printede huset i Sverige for et par år siden. Siden den gang har selskapet fått flere andre oppdrag for å trykke med betong, sist fundament for å redde Sveriges siste korallrev og en parkourbane til SM-uka i Västerås.
Concrete-Print-1-1024x683

3D-printede komponenter i de nye Apple Watch modellene

En rapport fra TF International Securities-analytiker Ming-Chi Kuo indikerer at nye smartklokker fra Apple Inc. vil inkludere 3D-printede metallkomponenter.
applewatch