Makers Hackathon i Malmø

Tekst:Anja Degerholm
PUBLISERT: 21 juni 2022
Marcus Botha med en 3D-printet modell av sin «Skwiki Bike» som han jobbet med under Makers Hackathon. Foto: Anja Degerholm

16. – 18. juni var det premiere på Makers Hackathon i Malmø. 3dp Norge besøkte arrangementet den andre dagen og tok pulsen på noen av deltakerne og utstillerne.

Arrangementet fant sted i Lostboyslab og The Industry Swedens nybygde lokaler øst i Malmø. Målgruppen var alle som er interessert i 3D-printing på noen måte, alt fra 3D CAD og design til materialutvikling og testing.

Selve konsepthackathonet går ut på å jobbe i 48 timer med ideer, konsepter eller prosjekter sammen med de andre deltakerne for å finne en vei videre. Til disposisjon hadde deltakerne en hel 3D-printfarm med rundt 200 3D-printere.

Under hackathonet eksperimenterte Marcus Botha med å printe dekkene til sin «Skwiki Bike» i et fleksibelt TPU-materiale. Foto: Anja Degerholm.

Fremgang med barnesykkel
Et av prosjektene var Marcus Bothas «Skwiki Bike» for barn. Den originale sykkelen var laget av sammenlimte kryssfinerplater og oppgaven var å undersøke om det var mulig å 3D-printe alle delene. Den andre dagen av hackathonet hadde han printet nesten alle delene til en modell i halv størrelse.

– Jeg har allerede gjort noen feil og innser at jeg må gjøre noen designendringer, spesielt når det kommer til lagre og bolter. Men uansett tror jeg det vil være mulig å printe en sykkel i full størrelse, sier Marcus Botha og fortsetter: – Det føles godt å ha noe i hendene i alle fall som jeg kan ta og føle på. Det blir mye klarere enn en tegning på datamaskinen.

De tre armaturene har blitt 3D-skannet med en Geomagic Design X, neste steg for Patrik Rosén er å skrive dem ut i en Markforged X7. Foto: Anja Degerholm

Printe holdbare armaturer
Patrik Rosén, teknisk salgs- og applikasjonsingeniør i 3DVerkstan, tok prosjektet sitt på veien ned fra Stockholm til Malmø.

– Jeg besøkte en kunde i Kumla på vei hit og 3D-skannet tre armaturer som jeg skal prøve å printe i en Markforged X7. I beste fall får jeg dem med meg hjem igjen så jeg kan overlate dem til kunden, sier han.

Armaturene ble skannet med en Geomagic Design X og trykket i Onyx med kontinuerlig karbonfiber.

Langveisfarende besøkere
Stefan Larsson, grunnlegger av Lostboyslab og initiativtaker til arrangementet, forteller at besøkende har kommet fra flere forskjellige land som Sveits, England og Italia for å delta på ulike måter: som deltakere, utstillere eller fordi de bare er generelt nysgjerrige på arrangementet.

En av utstillerne var Guilio Buscaroli fra Italian Wasp. Selskapet har laget flere bemerkelsesverdige prosjekter som en pop-up-butikk for Dior på stranden i Dubai, kuppelformede hus i leire og kopper printet med appelsinskall.

To nye tilskudd til maskinparken på Lostboyslab. På bildet: Emil Nielsen og Giulio Buscaroli. Foto: Anja Degerholm.

Første installasjon i Skandinavia
I Malmø benyttet Wasp anledningen til å vise to av sine 3D-printere, modellene 4070 ZX og 4070 HDP, som er for henholdsvis filamenter og pellets.

– Dette er to av våre nye produkter i vår linje for industriell produksjon. De har blant annet større konstruksjonsvolum enn tidligere modeller, en vakuumseng som gjør det enkelt å fjerne den forhåndstrykte delen og et nytt ekstrudersystem for pelletsprinteren, sier Guilio Buscaroli.

De to 3D-printerne er nå på Lostboyslab og er de første installasjonene som er gjort i Skandinavia.

Tegning av krokodillen som skal printes i tre deler. Foto: Anja Degerholm.

Skremmende krokodille
Emil Cajfeldt, administrerende direktør i The Industry Sweden, og Isac Andersson, administrerende direktør i Ecorub, har flere pågående samarbeid sammen. For dagen tester de å printe en krokodille med en ny grønn variant av Ecorub sitt eget materiale TPRR med resirkulert plast og gummi.

– Det var en artig idé å printe en krokodille som jeg tenkte jeg skulle ha på brua hjemme. Det kan kanskje skremme noen, sier Isac Andersson og ler.

Isac Andersson, administrerende direktør i Ecorub, med en del av krokodillen printet i bakgrunnen. Foto: Anja Degerholm.

Den halvannen meter lange krokodillen skal trykkes i tre deler og det er beregnet å ta ca 8,5 timer. I fremtiden forventer selskapet å lansere et dusin forskjellige farger av sitt egenutviklede materiale. Samarbeidet med The Industry Sweden vil fortsette og forhåpentligvis resultere i flere materialer i fremtiden.

– Vi har kjøpt The Industrys nye 3D-printer Magnum slik at vi kan gjøre tester hjemme og få kortere ledetider. Vi håper også å kunne starte en printtjeneste, sier Isac Andersson.

Albert Möller Nielsen fra det danske selskapet Simply Print demonstrerte sin smarte programvare som via en Raspberry Pi kan overvåke fire til seks 3D-printere og utføre ulike tiltak for å forenkle utskriftsprosessen. Foto: Anja Degerholm.

Åpent hus på fredag
I lunsjtider fredag ​​var det også åpent hus, som en del av Skåne Innovation Week. Besøkende som var nysgjerrige på 3D-printing generelt eller hva Lostboyslab og The Industry Sweden gjør spesielt, kunne da få en omvisning i lokalene.

Tanken er at Makers Hackathon skal bli en gjentakende hendelse. Du kan lese mer om arrangementet på nettsiden deres.

 

Emil Nielsen fra Lostboyslab viser en åpent hus-besøkende fra Oslo Sporveier hvordan man sliper ned plast for så å bruke det som et materiale å printe med. Foto: Anja Degerholm.

 

I løpet av fredag ​​og lørdag rullet og gikk det en timeplan med seminarer om ulike temaer. Her forteller Magnus Åberg fra Siemens om et par ulike eksempler som selskapet har jobbet med. Som mellomsåle for et par joggesko og personlig tilpassede brilleinnfatninger. Foto: Anja Degerholm.

 

Les mer

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Magnetisme kan redusere feil i 3D-printing

Sikkerhetskritiske komponenter for fly og Formel 1-racerbiler kan en dag bli 3D-printet via en ny teknikk, utviklet av forskere ved UCL og University of Greenwich, som reduserer ufullkommenheter i produksjonsprosessen betydelig.
acetabular_cup_crop

3D-printet katamaran

Denne båten viser ikke bare gjennomførbarheten av robotisk 3D-utskrift i storformat, men etablerer også grunnlaget for en ny æra innen produksjon av båter og nautiske komponenter, hevder de to selskapene som har samarbeidet om prosjektet.
IMG_4656

ICC standard for betongprinting underveis

International Code Council (ICC) har annonsert at de holder på med utvikling av ICC 1150, som vil bli tidenes første standard for 3D Automated Construction Technology (3DACT), altså 3D-printede betongvegger.
peri-3d-construction-printing2-e1606475885925

Siste nytt

Freemelt får ny ordre fra Saab

Europas opprustning har fått forsvarsgruppen Saabs aksjer til å skyte i været i verdi. AM-selskapet Freemelt har samtidig fått nok en ordre fra Saab, som også har fått aksjen deres til å stige betydelig.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Stratasys tar inn 120 millioner dollar i kapital

Fortissimo Capital, et israelsk private equity-selskap som investerer i teknologi og industri, investerer 120 millioner dollar i Stratasys. En investering som vil drive vekst i selskapet.
Stratasys-F3300-Yoav

Ultimaker S8 printer fire ganger raskere

I januar 2023 slapp Ultimaker den nye flaggskipmodellen i S-serien, S7. Drøye to år senere kommer oppfølgeren, Ultimaker S8, med både økt hastighet og forbedret utskriftskvalitet.
S8-1

Åpen-kildekode KI lager CAD fra tekst

Ettersom interessen for generativ kunstig intelligens (KI) fortsetter å øke, har 3D-printindustrien vært vitne til vekst i tekst-til-CAD-plattformer. Disse verktøyene lar brukere lage 3D-printbare CAD-filer fra enkle tekstbeskrivelser, noe som gjør additiv produksjon mer allment tilgjengelig.
robot-7785877_1280