Makers Hackathon i Malmø

Marcus Botha med en 3D-printet modell av sin «Skwiki Bike» som han jobbet med under Makers Hackathon. Foto: Anja Degerholm

16. – 18. juni var det premiere på Makers Hackathon i Malmø. 3dp Norge besøkte arrangementet den andre dagen og tok pulsen på noen av deltakerne og utstillerne.

Arrangementet fant sted i Lostboyslab og The Industry Swedens nybygde lokaler øst i Malmø. Målgruppen var alle som er interessert i 3D-printing på noen måte, alt fra 3D CAD og design til materialutvikling og testing.

Selve konsepthackathonet går ut på å jobbe i 48 timer med ideer, konsepter eller prosjekter sammen med de andre deltakerne for å finne en vei videre. Til disposisjon hadde deltakerne en hel 3D-printfarm med rundt 200 3D-printere.

Under hackathonet eksperimenterte Marcus Botha med å printe dekkene til sin «Skwiki Bike» i et fleksibelt TPU-materiale. Foto: Anja Degerholm.

Fremgang med barnesykkel
Et av prosjektene var Marcus Bothas «Skwiki Bike» for barn. Den originale sykkelen var laget av sammenlimte kryssfinerplater og oppgaven var å undersøke om det var mulig å 3D-printe alle delene. Den andre dagen av hackathonet hadde han printet nesten alle delene til en modell i halv størrelse.

– Jeg har allerede gjort noen feil og innser at jeg må gjøre noen designendringer, spesielt når det kommer til lagre og bolter. Men uansett tror jeg det vil være mulig å printe en sykkel i full størrelse, sier Marcus Botha og fortsetter: – Det føles godt å ha noe i hendene i alle fall som jeg kan ta og føle på. Det blir mye klarere enn en tegning på datamaskinen.

De tre armaturene har blitt 3D-skannet med en Geomagic Design X, neste steg for Patrik Rosén er å skrive dem ut i en Markforged X7. Foto: Anja Degerholm

Printe holdbare armaturer
Patrik Rosén, teknisk salgs- og applikasjonsingeniør i 3DVerkstan, tok prosjektet sitt på veien ned fra Stockholm til Malmø.

– Jeg besøkte en kunde i Kumla på vei hit og 3D-skannet tre armaturer som jeg skal prøve å printe i en Markforged X7. I beste fall får jeg dem med meg hjem igjen så jeg kan overlate dem til kunden, sier han.

Armaturene ble skannet med en Geomagic Design X og trykket i Onyx med kontinuerlig karbonfiber.

Langveisfarende besøkere
Stefan Larsson, grunnlegger av Lostboyslab og initiativtaker til arrangementet, forteller at besøkende har kommet fra flere forskjellige land som Sveits, England og Italia for å delta på ulike måter: som deltakere, utstillere eller fordi de bare er generelt nysgjerrige på arrangementet.

En av utstillerne var Guilio Buscaroli fra Italian Wasp. Selskapet har laget flere bemerkelsesverdige prosjekter som en pop-up-butikk for Dior på stranden i Dubai, kuppelformede hus i leire og kopper printet med appelsinskall.

To nye tilskudd til maskinparken på Lostboyslab. På bildet: Emil Nielsen og Giulio Buscaroli. Foto: Anja Degerholm.

Første installasjon i Skandinavia
I Malmø benyttet Wasp anledningen til å vise to av sine 3D-printere, modellene 4070 ZX og 4070 HDP, som er for henholdsvis filamenter og pellets.

– Dette er to av våre nye produkter i vår linje for industriell produksjon. De har blant annet større konstruksjonsvolum enn tidligere modeller, en vakuumseng som gjør det enkelt å fjerne den forhåndstrykte delen og et nytt ekstrudersystem for pelletsprinteren, sier Guilio Buscaroli.

De to 3D-printerne er nå på Lostboyslab og er de første installasjonene som er gjort i Skandinavia.

Tegning av krokodillen som skal printes i tre deler. Foto: Anja Degerholm.

Skremmende krokodille
Emil Cajfeldt, administrerende direktør i The Industry Sweden, og Isac Andersson, administrerende direktør i Ecorub, har flere pågående samarbeid sammen. For dagen tester de å printe en krokodille med en ny grønn variant av Ecorub sitt eget materiale TPRR med resirkulert plast og gummi.

– Det var en artig idé å printe en krokodille som jeg tenkte jeg skulle ha på brua hjemme. Det kan kanskje skremme noen, sier Isac Andersson og ler.

Isac Andersson, administrerende direktør i Ecorub, med en del av krokodillen printet i bakgrunnen. Foto: Anja Degerholm.

Den halvannen meter lange krokodillen skal trykkes i tre deler og det er beregnet å ta ca 8,5 timer. I fremtiden forventer selskapet å lansere et dusin forskjellige farger av sitt egenutviklede materiale. Samarbeidet med The Industry Sweden vil fortsette og forhåpentligvis resultere i flere materialer i fremtiden.

– Vi har kjøpt The Industrys nye 3D-printer Magnum slik at vi kan gjøre tester hjemme og få kortere ledetider. Vi håper også å kunne starte en printtjeneste, sier Isac Andersson.

Albert Möller Nielsen fra det danske selskapet Simply Print demonstrerte sin smarte programvare som via en Raspberry Pi kan overvåke fire til seks 3D-printere og utføre ulike tiltak for å forenkle utskriftsprosessen. Foto: Anja Degerholm.

Åpent hus på fredag
I lunsjtider fredag ​​var det også åpent hus, som en del av Skåne Innovation Week. Besøkende som var nysgjerrige på 3D-printing generelt eller hva Lostboyslab og The Industry Sweden gjør spesielt, kunne da få en omvisning i lokalene.

Tanken er at Makers Hackathon skal bli en gjentakende hendelse. Du kan lese mer om arrangementet på nettsiden deres.

 

Emil Nielsen fra Lostboyslab viser en åpent hus-besøkende fra Oslo Sporveier hvordan man sliper ned plast for så å bruke det som et materiale å printe med. Foto: Anja Degerholm.

 

I løpet av fredag ​​og lørdag rullet og gikk det en timeplan med seminarer om ulike temaer. Her forteller Magnus Åberg fra Siemens om et par ulike eksempler som selskapet har jobbet med. Som mellomsåle for et par joggesko og personlig tilpassede brilleinnfatninger. Foto: Anja Degerholm.

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Lysende forretningsidé

En mer fleksibel og bærekraftig produksjonsmetode førte til at Signify, tidligere Philips Lighting, introduserte 3D-printing i sin produksjon. Selskapet har vært en pioner innen belysningsindustrien for å ta i bruk additiv produksjon – men reisen dit har ikke vært enkel.

Publisert av: 

Stratasys med lojalitetsprogram for servicebyråer

Servicebyråer er kommersielle bedrifter som 3D-printer objekter for sine kunder, så disse slipper å investere i utstyr og arbeidskraft. Stratasys Ltd har nå kunngjort et nytt lojalitets- og rabattprogram for Stratasys servicebyråkunder. Nettverket gir tilgang til volumrabatter på Stratasys-systemer, materialer, servicekontrakter og programvare, samt engrospriser for on-demand-deler skrevet ut gjennom Stratasys Direct Manufacturing.

Publisert av: 

Desktop Metal sier opp 12% av de ansatte

Industriell 3D-printerprodusent Desktop Metal har annonsert et strategisk integrerings- og kostnadsoptimaliseringsinitiativ som vil generere minst 100 millioner dollar i samlede kostnadsbesparelser i løpet av de neste 24 månedene. Som et ledd i dette sier de opp 12% av arbeidsstyrken.

Publisert av: