
16. – 18. juni var det premiere på Makers Hackathon i Malmø. 3dp Norge besøkte arrangementet den andre dagen og tok pulsen på noen av deltakerne og utstillerne.
Arrangementet fant sted i Lostboyslab og The Industry Swedens nybygde lokaler øst i Malmø. Målgruppen var alle som er interessert i 3D-printing på noen måte, alt fra 3D CAD og design til materialutvikling og testing.
Selve konsepthackathonet går ut på å jobbe i 48 timer med ideer, konsepter eller prosjekter sammen med de andre deltakerne for å finne en vei videre. Til disposisjon hadde deltakerne en hel 3D-printfarm med rundt 200 3D-printere.

Fremgang med barnesykkel
Et av prosjektene var Marcus Bothas «Skwiki Bike» for barn. Den originale sykkelen var laget av sammenlimte kryssfinerplater og oppgaven var å undersøke om det var mulig å 3D-printe alle delene. Den andre dagen av hackathonet hadde han printet nesten alle delene til en modell i halv størrelse.
– Jeg har allerede gjort noen feil og innser at jeg må gjøre noen designendringer, spesielt når det kommer til lagre og bolter. Men uansett tror jeg det vil være mulig å printe en sykkel i full størrelse, sier Marcus Botha og fortsetter: – Det føles godt å ha noe i hendene i alle fall som jeg kan ta og føle på. Det blir mye klarere enn en tegning på datamaskinen.

Printe holdbare armaturer
Patrik Rosén, teknisk salgs- og applikasjonsingeniør i 3DVerkstan, tok prosjektet sitt på veien ned fra Stockholm til Malmø.
– Jeg besøkte en kunde i Kumla på vei hit og 3D-skannet tre armaturer som jeg skal prøve å printe i en Markforged X7. I beste fall får jeg dem med meg hjem igjen så jeg kan overlate dem til kunden, sier han.
Armaturene ble skannet med en Geomagic Design X og trykket i Onyx med kontinuerlig karbonfiber.
Langveisfarende besøkere
Stefan Larsson, grunnlegger av Lostboyslab og initiativtaker til arrangementet, forteller at besøkende har kommet fra flere forskjellige land som Sveits, England og Italia for å delta på ulike måter: som deltakere, utstillere eller fordi de bare er generelt nysgjerrige på arrangementet.
En av utstillerne var Guilio Buscaroli fra Italian Wasp. Selskapet har laget flere bemerkelsesverdige prosjekter som en pop-up-butikk for Dior på stranden i Dubai, kuppelformede hus i leire og kopper printet med appelsinskall.

Første installasjon i Skandinavia
I Malmø benyttet Wasp anledningen til å vise to av sine 3D-printere, modellene 4070 ZX og 4070 HDP, som er for henholdsvis filamenter og pellets.
– Dette er to av våre nye produkter i vår linje for industriell produksjon. De har blant annet større konstruksjonsvolum enn tidligere modeller, en vakuumseng som gjør det enkelt å fjerne den forhåndstrykte delen og et nytt ekstrudersystem for pelletsprinteren, sier Guilio Buscaroli.
De to 3D-printerne er nå på Lostboyslab og er de første installasjonene som er gjort i Skandinavia.

Skremmende krokodille
Emil Cajfeldt, administrerende direktør i The Industry Sweden, og Isac Andersson, administrerende direktør i Ecorub, har flere pågående samarbeid sammen. For dagen tester de å printe en krokodille med en ny grønn variant av Ecorub sitt eget materiale TPRR med resirkulert plast og gummi.
– Det var en artig idé å printe en krokodille som jeg tenkte jeg skulle ha på brua hjemme. Det kan kanskje skremme noen, sier Isac Andersson og ler.

Den halvannen meter lange krokodillen skal trykkes i tre deler og det er beregnet å ta ca 8,5 timer. I fremtiden forventer selskapet å lansere et dusin forskjellige farger av sitt egenutviklede materiale. Samarbeidet med The Industry Sweden vil fortsette og forhåpentligvis resultere i flere materialer i fremtiden.
– Vi har kjøpt The Industrys nye 3D-printer Magnum slik at vi kan gjøre tester hjemme og få kortere ledetider. Vi håper også å kunne starte en printtjeneste, sier Isac Andersson.

Åpent hus på fredag
I lunsjtider fredag var det også åpent hus, som en del av Skåne Innovation Week. Besøkende som var nysgjerrige på 3D-printing generelt eller hva Lostboyslab og The Industry Sweden gjør spesielt, kunne da få en omvisning i lokalene.
Tanken er at Makers Hackathon skal bli en gjentakende hendelse. Du kan lese mer om arrangementet på nettsiden deres.

