Kan Prusa CORE One ta opp kampen med Bambu Lab?

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Pressebilder
PUBLISERT: 12 desember 2024
Nøyaktig. Rask. Pålitelig. Prusa Research lover at den nye CORE One vil levere. Printeren vakte stor oppmerksomhet på Formnext nylig. Foto: Anja Degerholm

Under Formnext var trolig Prusa Research sin stand en av de mest godt besøkte. Blant nyhetene var en industriell SLA-løsning, som 3dp Norge allerede har skrevet om, men det som trakk mest var nok den nye Prusa CORE One.

De siste årene har det vært økende konkurranse i markedet for stasjonære 3D-printere av FFF-typen. Maskiner rettet mot både nybegynnere og profesjonelle. Det er flere aktører som tilbyr innovative samt brukervennlige og rimelige løsninger. Ikke minst kinesiske Bambu Lab, som har kommet som en rakett siden starten i 2020.

Så når Prusa lanserer sin CORE One, lurer mange på: vil den være i stand til å konkurrere med den kinesiske dragen? Bambu Lab er ventet å slippe en ny maskin til våren, så vi får se.

Prusa CORE One kan både skrive ut raskere og større enn den forrige modellen MK4s.
Lukket system

Det første som slår den skuelystne med Prusa CORE One er at det ikke er et åpent portalsystem, men en helt lukket maskin med fire vegger. Denne ekso-skjelettdesignen skal blant annet bety et lavere støynivå.

Et åpent portalsystem brukes vanligvis slik at materialer som PLA og PETG ikke lider av problemer som vridning. Men Prusa har løst dette med en temperaturkontroll av kammeret og det kreves derfor ikke at døren er åpen under utskriftsprosessen. Kammeret kan nå temperaturer på opptil 55 °C og har doble vifter bak samt ventilasjonsluke for å regulere temperaturen. Maskinen kan dermed håndtere de fleste filamenter, fra PLA, PETG, ASA til PC og PA11.

I følge Prusa skal denne Core XY-skriveren være nøyaktig, rask og pålitelig. En allsidig alt-i-ett-maskin for kontoret, utdanningen eller som en del av en printfarm. På bare 10 minutter skal brukeren være i gang, det er bare «plug and play». I følge Prusa er CORE One ikke en erstatning for MK4S, men en komplementær maskin og den første i en helt ny produktlinje.

Filamentspolen er lett tilgjengelig på siden av maskinen.
Større og raskere

Hastighetsmessig er CORE One 20 prosent raskere enn den forrige MK4S-modellen, som ifølge Prusa allerede var en av de raskeste maskinene på markedet i dette segmentet. Et eksempel på en utskriftsjobb, en «Groot Sitting and Smiling», tar 3 timer og 42 minutter med CORE One og 4 timer og 27 minutter med MK4S.

Maskinen har også et større byggevolum sammenlignet med forgjengeren, nærmere bestemt 30 prosent større med dimensjoner på 250 x 220 x 270 millimeter. Den skal være robust og slitesterk i utformingen, men samtidig lett å modifisere og fikse selv om noe må endres. Det er akkurat som MK4-ene utstyrt med et Nextruder-skrivehode som skal skrive ut nøyaktig fra første lag.

Søylediagram på hvor lang tid det tar å printe en sittende og smilende kopi av figuren Groot fra filmserien Guardians of the Galaxy.
Kan oppgradere MK4S

Den som har en Prusa MK4S bør også kunne oppgradere maskinen sin slik at den tilsvarer en CORE One med et CORE One Conversion Kit. Dette settet vil bli utgitt i mars 2025.

Det er flere alternativer for maskinen. Blant annet MMU3-enheten for flerfargeutskrift og GPIO-hackerboardet for styring av eksterne enheter som LED-lys og kameratriggere.

Prusa-gründer Josef Prusa kaller CORE One for produsentens neste kapittel innen industridesign. Se mer om den nye modellen i videoen under. Prusa CORE One vil begynne å sendes ut i januar 2025.

Les mer

Varmebehandling og kjøling i samme prosess

Svenske Quintus Technologies lanserte i forbindelse med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) for etterbehandling av metalldeler, inkludert for additiv produksjon.
QIH-200-Left-1024x683

Formnext 2024 i (flere) bilder

Gikk du glipp av årets Formnext-messe eller lengter du allerede tilbake? Neste års datoer er allerede satt, da gjelder 18.–21. november 2025. Inntil da er her noen høydepunkter i form av bilder fra 2024-utgaven.
Terry-Wohlers-1024x683

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Siste nytt

Daimler Truck og 3D Systems inngår partnerskap for å desentralisere reservedeler med 3D-Printing

3D Systems har inngått samarbeid med Daimler Truck / Daimler Buses, en av verdens største kommersielle kjøretøyprodusenter, som introduserer en innovativ tilnærming til reservedelsproduksjon.
Screenshot

Ny test: Form 4 printer feilfritt 99 ganger av 100

Et uavhengig testinstitutt har testet Formlabs Form 4 for utskriftsnøyaktighet. Resultatene viser en suksessrate på 99 prosent, som er betydelig høyere enn sammenlignbare modeller på markedet.
Formlabs_Form_4_-_1-1024x683

Prototal innleder året med maskininstallasjon

Prototal Industries sitt anlegg i Levanger vil fra årsskiftet styrke sin 3D-printkapasitet med en EOS-maskin for SLS-utskrift.
Prototal-EOS-2-1024x672

Det har lykkes SPEE3D å printe i minusgrader

Det australske selskapet SPEE3D, som produserer systemer for additiv produksjon i metall, har med hell nå 3D-printet i kalde temperaturer. Ifølge selskapet med de samme egenskapene som om den var laget i et labmiljø.
spee3d_2849-1024x683