Satser offensivt på metallprinting

Tekst:Egil Smalberget
PUBLISERT: 3 mai 2017

Tronrud Engineering er en av få aktører som tør å satse skikkelig på 3D-printing av metalldeler. – Stikkordet er små lettvektskomponenter med komplisert geometri utvendig og innvendig, sier Didrik Sørlie hos Ringeriksbedriften.

Tronrud Engineering, lokalisert i Eggemoen næringspark ved Hønefoss, satset tidlig på 3D-printing og har utført 3D-printing av metalldeler siden 2011. Selskapet har investert kraftig innenfor 3D-printing i år, med landets første EOS M 290, en avansert 3D-printer for metalldeler opp til størrelse 250 x 250 x 300 mm. Samtidig investerte de i en EOS Formiga P110 til 3D-print i plast og en EOS M 280 for metall. Didrik Sørlie er ansvarlig for 3D-printing hos Tronrud Engineering. Han forteller at de i hovedsak utfører 3D-print i titan, stål, aluminium og inkonell, det siste et rustfritt materiale for offshore-industrien, og at kundene i hovedsak er større industribedrifter. Hva slags deler er det mest aktuelt å produsere med denne teknologien?

Landets eneste EOS M 290 står hos Tronrud Engineering ved Hønefoss.

– 3D-printing av metalldeler har klare fortrinn for produksjon av lettvektskomponenter med en komplisert indre geometri, noe som vanskeliggjør maskinell produksjon. Det kan eksempelvis være deler med indre kjølekanaler, gjerne i et antall fra 1 til 100. Den nye EOS M 290 har absolutt svart til forventningene våre, og gjør det mulig for oss å holde lederposisjonen innenfor 3D-printing i metall i Norge. I denne maskinen produserer vi kun i titan, siden det er det metallet vi benytter mest. De to maskinene M290 og M280 har samme byggevolum, men EOS M 290 er noe enklere og bedre å operere, i tillegg til at den har mindre gassforbruk, forteller Didrik Sørlie hos Tronrud Engineering.

Sørlie understreker også betydningen av at konstruktøren har hatt 3D-printing i tankene helt fra starten av. – Vi forbedrer ofte designet som en del av produksjonsoppdraget, det kan både dreie seg om forbedring av nøyaktighet og for eksempel tillegging av nødvendige støttestrukturer for å forsterke sluttproduktet. Her kommer vår erfaring til fordel for kunden, for vi opplever at mange konstruksjonsdesignere foreløpig har relativt liten erfaring med design av komponenter for 3D-printing. Godt design er en forutsetning for et godt sluttresultat, avslutter Didrik Sørlie hos Tronrud Engineering.

Metalldeler 3D-printet hos Tronrud Engineering.

Les mer

Nytt utseende og logo på 3DP Norge

Fra i dag av, fredag 12. april er det lansert nytt design og logo på vårt nettsted og nyhetsbrev.
3DP-2024-1200x800-1-1024x683

Helsingborg satser på 3D-printede elbiler

Helsingborg og Lunds universitet i Sverige har signert en intensjonsavtale med det spanske selskapet e-Miles for en serie tester med 3D-printede kjøretøy. Disse skal brukes i et transportsystem for både personer og gods.
Test_drive

Oppstartsfirma får pris for innovativ metallprinter

Procada fra Trollhättan i Sverige har utviklet en 3D-printerteknologi som blant annet gjør det mulig å skrive ut produkter i lettmetall. For dette har de blitt tildelt pris for Årets oppstartsfirma av Innovatum Science Park.
Procada-Arets-startup-i-Trollhattan.-Foto-Jerry-Lovberg

Miljøvennlig bygging med nanocellulose

Svenske forskere har for første gang vist hvordan et lettvektsmateriale laget av nanocellulose og alger kan 3D-printes og brukes som et bærekraftig byggemateriale.
Chalmers-1

Siste nytt

Nytt samarbeidsverktøy for additiv produksjon

Det er lansert en ny programvare for samarbeid og kommunikasjon mellom flere, i tillegg til tekst, video og fildeling har den også støtte for 3D-visning: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings

Stratasys med 3D-printing rett på klær

DTG - Direct-to-garment (direkte-til-plagg) er en kjent teknologi innen grafisk bransjes segment for tekstilprinting. Nå lanserer Stratasys en ny DTG-løsning for deres tekstil-3D-printer, J850. 
stratasys-d2g-cover

Ultimaker går industrielt med Factor 4

I forbindelse med Hannover Messe lanserte Ultimaker sitt nye flaggskip: Faktor 4. En komplett ende-til-ende-løsning utviklet for 3D-printing i lett industri.
UltiMaker-Factor-4-user-1024x683

To nye 3D-printere fra Formlabs

3D-printerprodusent Formlabs har lansert sine nye stasjonære harpiks 3D-skrivere, Form 4 og varianten, Form 4B.
Screenshot