Konkurs for Mycorena – håper å finne kjøpere

Tekst:Anja Degerholm
Foto: Pressebilde
PUBLISERT: 15 august 2024
Mycorena har bygget et demoanlegg i Gøteborg, men tanken var å bygge en stor fabrikk og skalere opp produksjonen betydelig.

Svenske Mycorena har i noen år utviklet et spesielt sopp-protein som blant annet kan brukes til 3D-printet mat. I sommer ble planene om en gigantisk fabrikk stanset og et par uker senere begjærte selskapet seg konkurs.

– Teamet vårt har utforsket alle mulige veier for å redde dette banebrytende selskapet. Det er med tungt hjerte vi kunngjør denne beslutningen, men til syvende og sist tror vi på potensialet i Mycorenas teknologi og produkter og håper at det kan fortsette å bygge verdier i bransjen, sier styreleder Tore Sveälv i en pressemelding.

Selskapet har slitt økonomisk de siste to årene og klarte ikke å sikre nye viktige investeringer på grunn av dagens markedssituasjon, ifølge pressemeldingen.

Millioner i finansiering

Så sent som i fjor høst ble en 3D-printet vegansk «laksefilet» lansert på markedet. Et resultat av et forskningssamarbeid med østerrikske Revo Foods og et EU-stipend på 15 millioner SEK. Siden starten i 2017 har Mycorena mottatt rundt 35 millioner euro i finansiering, hvorav 24 millioner euro i 2022.

Pengene fra siste investeringsrunde skulle brukes til å skalere opp produksjonen og det ble planlagt i samarbeid med Tetra Pak for et stort produksjonsanlegg i Falkenberg. Men i midten av juni 2024 kom beskjeden om at planene for fabrikken ble stoppet. Og en knapp måned senere ble det begjært konkurs.

«Ser lovende ut»

Konkursbestyrer Magnus Löfving i Advokatfirman Lindahl er imidlertid håpefull om å finne en kjøper som kan fortsette virksomheten.

– Arbeidet pågår fortsatt og vi er i diskusjoner med flere potensielle kjøpere, så det ser lovende ut. Håpet er å komme til en avslutning denne eller neste uke, sier Magnus Löfving.

Les mer i tidligere publiserte artikler på 3dp Norge:

Svensk sopp-protein blir vegansk fisk
EU-millioner for å foredle 3D-printet fisk
3D-printet laks kommer i butikkene

Les mer

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Kimya forlater AM-markedet

Den franske materialprodusenten Kimya legger ned sin filamentproduksjon. Selskapet har vært i AM-bransjen siden 2017, men etter fallende etterspørsel legger de nå ned fabrikken sin.
Kimya-1024x682

Svensk arkitektfirma tilbyr 3D-printede hus

Gjennom et samarbeid med Concrete Print vil Ross arkitektur & design kunne tilby sine kunder i Sverige 3D-printede hus i betong. Ifølge selskapet er dette en måte å skille seg fra konkurrentene på.
Screenshot

Innvielse av AM-senter i Nord-Norge

De to selskapene Aibel og Equinor, som er aktive innen olje- og gassindustrien og offshore vindkraft, åpner et felles senter for avansert additiv produksjon i Harstad.
Artboard-1-1024x683

Siste nytt

Premiere for Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avduket Caracol sin nye robotbaserte plattform Vipra AM på festlig vis. Produsenten kaller dette en revolusjonerende innovasjon for additiv produksjon i metall.
Caracol-1024x683

De gjør avfall om til AM-materialer

Resirkulerte materialer fra avfallsstrømmer som kaffe, oliven og kork. Det har blitt den spesielle nisjen til det spanske selskapet Smart Materials 3D.
Smart-3D-3-1024x683

Designklassiker i 3D-printet utgave lyser opp Helsingborg

Det har hengt over mange spisebord siden lanseringen i 1968. Nå skal Bumlingen fra svenske Ateljé Lyktan i gigantformat lyse opp Helsingborg med det formål å skape trygghet. Norske Norrde har printet lampeskjermen og sokkelen.
– Så vidt jeg vet er det verdens største 3D-printede lampe, sier skaperen Per Hjort.
Bumling-kollage-768x512

Nexa3D trakk seg fra Formnext rett før

Alle som så på hallplanen for årets Formnext kunne se at Nexa3D har bestilt et stort utstillingsområde midt i hall 11.1. Men på stedet der standen skulle stå, var det i stedet kaffevogn, bord og stoler.
Nexa3D-1024x683