Nano Dimension kjøper opp Desktop Metal

Tekst:Roger Stormo
PUBLISERT: 6 august 2024
Ric Fulop, Desktop Metals grunnlegger og administrerende direktør. Foto: Pressebilde

Det har vært mange oppkjøpsreiser rundt Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems og Stratasys. Nå er det i alle fall klart at Nano Dimension og Desktop Metal er blitt enige om en fusjon.

Dette betyr at Nano Dimensions kjøper alle utestående aksjer i Desktop Metal kontant. Fusjonen skal innebære flere strategiske og økonomiske fordeler, skriver Nano Dimension i en pressemelding. Fremfor alt utfyller de to selskapenes respektive produktporteføljer hverandre godt. Nano Dimension er kjent for AME, Additively Manufactured Electronics, samt 3D-printere for polymerer, metall og keramikk. Desktop Metal spesialiserer seg på industrielle applikasjoner innen metall og polymerer samt proprietære materialer, programvare og sintringsløsninger.

Oppkjøpet vil også fremskynde industriens overgang til storskala produksjon. Sammen skal de kunne dekke hele spekteret fra prototyper til verktøyproduksjon og produksjon av sluttprodukter. Videre skal de kunne utnytte mulighetene til å selge på tvers av hverandres kundenettverk. De to selskapene har flere av de største selskapene i verden på sin kundeliste: Amazon, Caterpillar, Tesla og Toyota, for å nevne noen. Andre eksempler er NASA og den amerikanske hæren.

Mot digital industri 4.0

Totalt har Nano Dimension og Desktop Metal over 8000 systemer installert over hele verden. I fjor hadde de en samlet omsetning på 246 millioner dollar, hvorav 28 prosent kom fra salg av forbruksvarer og tjenester. Der ser Nano Dimension en mulighet til å skape en sterk portefølje av materialer som kan føre til store fortjenestemarginer. Samlet sies de to å ha en sterk finansiell posisjon med en stor kontantreserve som vil sikre fremtidige overskudd og strategiske initiativ.

– Vår kombinasjon med Desktop Metal er nok et steg i Nano Dimensions sin utvikling til å bli ledende innen digital produksjon, med kapasitet innen masseproduksjon for kritiske industrielle applikasjoner. Vi er glade for å slå oss sammen med en utmerket gruppe teknologiledere, som alle deler vår visjon om å transformere produksjon til Digital Industry 4.0. Jeg ser frem til å jobbe med Ric Fulop og teamet hans for å skape verdier for alle våre interessenter, inkludert å skape muligheter for våre ansatte som en del av et større, mer diversifisert globalt innovativt selskap, drive kundestøtte og skape langsiktig voksende aksjonærverdi som vi fokuserer på lønnsom vekst, sier Yoav Stern, administrerende direktør i Nano Dimension.

Forventes ferdigstilt i høst

Desktop Metals administrerende direktør og medgründer Ric Fulop kommenterer avtalen som følger:

«Vi er glade for å samle våre banebrytende, komplementære produktporteføljer som ytterligere vil forbedre vår evne til å betjene våre kunder i raskt voksende bransjer med et mer komplett utvalg av digitale produksjonsteknologier for applikasjoner innen metaller, elektronikk, støping, polymerer, mikropolymerer og keramikk. Vi ser frem til å samarbeide med Nano Dimension for å bli med to flotte selskaper og deres dedikerte team som kan tjene våre interessenter i størst mulig grad, sa han.

Fusjonen er godkjent av det respektive selskapets styre, men må også få tommelen opp fra Desktop Metals aksjonærer. Hvis alt går etter planen, forventes avtalen å avsluttes i fjerde kvartal 2024. I følge forliket vil Nano Dimension betale 5,50 dollar per aksje, totalt cirka 183 millioner dollar.

Her kan du lese om de ulike rundene som har vært i oppkjøpskarusellen:

Nano Dimension legger inn bud på Stratasys

Stratasys avslo tilbudet fra Nano Dimensions

Stratasys og Desktop Metal slår seg sammen

Nei til fusjon – alternativer skal utredes

Nytt bud på Stratasys fra Nano Dimension

Les mer

AM Research: Tallene fra andre kvartal

Markedene for 3D-printing utgjorde 3,45 milliarder dollar i 2. kvartal 2024, en vekst fra år til år på 8,4 %; AM Research har publisert innsikt og synspunkter på tallene fra andre kvartal 2024 De mener seg å se at salget av 3D-printere ligger an til en økning på 30 prosent i 2025.
m-res-q2

Svensk firma står bak Japans største robotcelle

Det svenske selskapet ADDICT3D, som jobber med robotintegrasjon, har utviklet Japans (så langt) største 3D-printer med robotarm. Et første skritt mot å bli etablert i det enorme japanske AM-markedet og bli "big in Japan".
Circulus-kollage-1024x682

Freemelt etablerer applikasjonssenter i USA

Freemelts amerikanske selskap og HAMR Industries har i fellesskap etablert et applikasjonssenter i Nord-Amerika. Målet er å sette fart på kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Desktop Metals aksjeeiere sier ja til oppkjøp

Nå har Desktop Metals aksjonærer sagt sitt om Nano Dimensions bud på selskapet som kom i sommer. Et flertall stemte for et oppkjøp og avtalen er dermed et skritt nærmere å bli realisert.
Ric-Fulop-1024x683

Siste nytt

Stor fabrikk for 3D-printet mat innviet

Østerrikske Revo Foods har åpnet det de hevder er verdens største produksjonsanlegg for 3D-printet mat. Fabrikken i Wien skal kunne produsere 60 tonn i måneden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5-1024x683

Skyet værvarsel for AM-bransjen

I forkant av årets utgave av Formnext holdt arrangøren Mesago Messe Frankfurt et digitalt arrangement 10. oktober for å gi både en statusrapport om bransjen, men også informere om hva besøkende kan forvente av årets messe.
Formnext-1-1024x503

Print stort og hurtig med den nye Form 4L

For bare et halvt år siden ble Formlabs SLA-3D-printeren Form 4 sluppet. Nå lanseres en større versjon, Form 4L, med nesten fem ganger så stort byggvolum. Selskapet åpner også sin plattform for bruk av tredjeparts materialer.
Formlabs-2024_Form-4L-and-Form-4BL_Media_025-1024x683

AM Research: Tallene fra andre kvartal

Markedene for 3D-printing utgjorde 3,45 milliarder dollar i 2. kvartal 2024, en vekst fra år til år på 8,4 %; AM Research har publisert innsikt og synspunkter på tallene fra andre kvartal 2024 De mener seg å se at salget av 3D-printere ligger an til en økning på 30 prosent i 2025.
m-res-q2